Премиите за постигнати резултати, които се дават на всеки три

Премиите за постигнати резултати, които се дават на всеки три ...

Щедри премии в Агенцията по вписвания точно в периода на срива на Търговския регистър.Премиите за постигнати резултати, които се дават на всеки три месеца в Агенцията по вписванията (както и във всички чиновнически институции по принцип), са се увеличили един път и половина през третото тримесечие на тази година. През юли, август и септември са дадени толкова пари за бонуси, колкото са раздадени за поне пет месеца, твърди в. "Сега" на база получена справка по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Припомняме, че през август стана сривът на Търговския регистър, който стоя офлайн почти три седмици, а точно Агенцията по вписванията отговаря за поддръжката му.

Значителното увеличение идва, след като през август Габриела Козарева оглави агенцията заради скандала със срива на Търговския регистър. Тя лиши от премии само трима души, които според нея били пряко отговорни за рухването на системата. Преди това допълнително заплащане не е имало за над 30 души от агенцията.

Числата са красноречиви - за периода януари-март на 511 служители, в това число и на тогавашния шеф на агенцията Зорница Даскалова, са платени общо 348 581 лв. плюс 57 659 лв. осигуровки. 30 души са останали без бонус. Най-голямата сума е 2067 лв., а най-малката - 33 лв.

От април до юни за добре свършена работа са раздадени 419 828 лв. плюс 66 376 лв. осигуровки. Премии са получили 519 служители, включително директорът. 27 души са оставени без допълнително заплащане. Най-големият бонус е 2390 лв., а най-скромният - 39 лв.

За сравнение в разгара на кризата от юли до септември бяха раздадени 599 000 лв. плюс 90 590 лв. осигуровки. 4805 лв. е най-високият бонус, а най-ниският е над 200 лв. Парите били икономии от незаети щатове и използвани болнични. Инспекторатът на Министерството на правосъдието не откри проблем, но и досега не е ясно кой поименно е виновен за срива на Търговския регистър.

Над 118 млн. лв. са си раздали като допълнително материално стимулиране ”за постигнати резултати” тази година министерствата и подчинените им агенции и комисии, съобщи депутатът от БСП Драгомир Стойнев миналата седмица. Най-много пари са получили в Министерството на финансите – близо 43,5 млн. лв.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg