Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас отблокираха процеса по европейската

...
Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас отблокираха процеса по европейската
Коментари Харесай

Заев и Ципрас с напредък за името на Македония

Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас отблокираха процеса по европейската интеграция, разяснява македонското издание Нова Македония, представено от Агенция "Фокус ".

Според вестника, срещата сред Заев и Ципрас в Давос е отворила пътя за македонската евроинтеграция.

По-рано двамата министър председатели организираха диалози в швейцарския град Давос, след които македонският министър председател разгласи, че в символ на благосклонност летището и автомагистралата в страната, носещи сега името „ Александър Македонски “ ще бъдат преименувани на „ Приятелство “.

„ Това е доказателство, че нямаме териториални искания към нашия комшия “, разгласи Заев, като означи, че въпреки това, „ това е нужно с цел да се покаже нашата благосклонност пред Европейски Съюз и другите интернационалните институции “.

Близо три часа след началото на срещата сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в Давос, двамата дадоха конференция по отношение на постигнатия прогрес в договарянията за така наречен спор за името, съобщи македонското издание “Фокус “.

Според гръцкия министър председател, решението на разногласието за името би трябвало да е „ ерга омнес “, т.е. да е задоволяващо за всички наранени страни.

„ Трябва да намерим решение на всички проблеми “, съобщи Ципрас, като акцентира, че „ то би трябвало да е „ ерга омнес “ и в тази връзка мога да кажа, че процесът на предварителните договаряния е към края си “.

Преговорите по разногласието за името ще бъдат продължени от външните министри на Македония и Гърция, надлежно Никола Димитров и Никос Кодзиас, са съобщили министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас по време на общата конференция, съобщи македонската медия „ Плюс инфо “.

Според Заев, договарянията за решение на разногласието ще продължат, водени от външните министри, само че под покровителството на двамата министър-председатели.

От своя страна Алексис Ципрас изрази своето удовлетворение от сполучливата първа среща със своя македонски сътрудник.

Това бе първата директна среща сред министър председателите на двете страни след идването на власт на новото македонско държавно управление и подновяването на договарянията по разногласието за името.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР