Премиерите на страните от Вишеградската група приеха днес декларация, в

Премиерите на страните от Вишеградската група приеха днес декларация, в ...

Чехия, Словакия, Полша и Унгария: ЕС трябва да преговаря със Северна Македония и Албания.

Премиерите на страните от Вишеградската група приеха днес декларация, в която призоваха Европейския съюз да започне преговори за членство на Северна Македония и Албания, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В декларацията, приета след среща с премиерите на страните от Западните Балкани в Прага, Вишеградската група /Чехия, Словакия, Полша и Унгария/ потвърди недвусмислената си подкрепа за разширяването на ЕС към Западните Балкани и увереността, че обединяването на Европа няма да бъде пълно без включването на този регион.

Премиерите от Вишеградската група оцениха, че започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС през октомври тази година не само ще насърчи двете държави да продължат реформите, а ще послужи като подтик за целия регион и гаранция, че ЕС ще продължи да играе водеща роля в позитивната трансформация на региона.

В декларацията се изразява очакване, че преговорите за членство на Сърбия и Черна гора ще се ускорят в мандата на новата Европейска комисия, а процесът на реформи в Босна и Херцеговина и Косово ще засили шансовете им за членство в съюза.

Вишеградската група подчерта готовността си да продължи да подкрепя регионалното сътрудничество, добросъседските отношения и помирението в Западните Балкани, включително и чрез Международния вишеградски фонд и програми за стипендии. /БТА

Източник: dnesplus.bg