Премиерите на страните от Вишеградската група приеха днес декларация, в

...
Премиерите на страните от Вишеградската група приеха днес декларация, в
Коментари Харесай

Чехия, Словакия, Полша и Унгария: ЕС трябва да преговаря със Северна Македония и Албания

Премиерите на страните от Вишеградската група одобриха през днешния ден декларация, в която приканиха Европейския съюз да стартира договаряния за участие на Северна Македония и Албания, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

В декларацията, призната след среща с министър председателите на страните от Западните Балкани в Прага, Вишеградската група /Чехия, Словакия, Полша и Унгария/ удостовери недвусмислената си поддръжка за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани и увереността, че обединяването на Европа няма да бъде цялостно без включването на този район.

Премиерите от Вишеградската група оцениха, че започването на договаряния за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз през октомври тази година освен ще насърчи двете страни да продължат промените, а ще послужи като повод за целия район и гаранция, че Европейски Съюз ще продължи да играе водеща роля в позитивната промяна на района.

В декларацията се показва очакване, че договарянията за участие на Сърбия и Черна гора ще се ускорят в мандата на новата Европейска комисия, а процесът на промени в Босна и Херцеговина и Косово ще ускори възможностите им за участие в съюза.

Вишеградската група акцентира готовността си да продължи да поддържа районното съдействие, добросъседските връзки и помиряването в Западните Балкани, в това число и посредством Международния вишеградски фонд и стратегии за стипендии. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР