Премиерите на Македония и Гърция Алексис Ципрас и Зоран Заев

...
Премиерите на Македония и Гърция Алексис Ципрас и Зоран Заев
Коментари Харесай

Заев, Ципрас и Рама показаха доверие и воля на лидерската среща на ПЕС в София

Премиерите на Македония и Гърция Алексис Ципрас и Зоран Заев пристигнаха дружно на подготвителната среща на ПЕС преди диалозите на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в София.

„ Срещата в София е историческа за разширението, тъй като е първата сходна самодейност след 2003 година Позитивното развиване на договарянията сред Гърция и Македония дава нова вяра, че процесът на присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз набира скорост. ПЕС постоянно е подпомагала напъните на двамата министър председатели в тази посока. И Заев, и Ципрас демонстрират водачество и предпочитание за намиране на почтено решение и за двете страни. На нашите срещи те имат поддръжката на европейските социалисти и построиха взаимно доверие. Навядам се напълно скоро да забележим резултат. ", сподели президентът на ПEС Сергей Станишев, хазаин на срещата.

Премиерите-социалисти Антонио Коста на Португалия, Джозеф Мускат на Малта също пристигнаха на срещата, към която по късно се причисли и министър председателят на Албания Еди Рама, също от фамилията на ПЕС. Лидерът на групата на социалистите и демократите в Европарламента Удо Булман, външният министър на Люксембург Жан Аселборн, министри, високопоставени лица, водачи на партиите-членки на ПЕС от Европейски Съюз и Западните Балкани участваха в диалозите. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също участва на срещата.

Откривайки полемиката Сергей Станишев съобщи:

" Радвам се, че министър-председателите на Гърция и Македония са тук дружно, и съм горделив да поздравя двете държавни управления за напредъка, който реализират в решаването на разногласието за името. ПЕС твърдо има вяра, че бъдещето на Западните Балкани е в Европейски Съюз и че разширението е част от дебата за бъдещето на Европа. "

Станишев добави, че напъните както на албанското, по този начин и на македонското държавно управление би трябвало да бъдат насърчени от Европа и че Европейският съвет би трябвало да препотвърди позицията на Комисията, че Албания и Македония са подготвени за започване на договаряния.

„ Страните, най-близо до договарянията, са ръководени от социалисти. Те имат цялостната поддръжка на ПЕС по време на подготовката си, поради куража да вършат промени и да търсят решения на дългоотлагани проблеми. В Македония министър председателят Заев за 10 месеца съумя да заличи всички вреди и националистически залитания, нанесени от консервативния му предходник Груевски. Пример за това е Договорът за добросъседство с България. ", сподели Станишев.

На срещата прогресивните водачи още веднъж потвърдиха дълбокото си страдание за решението на президента Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран. Сделката беше резултат от продължителни договаряния с водачеството на Европейски Съюз, което донесе непоклатимост на света.

Лидерите на ПЕС жигосаха кръвопролитието в Газа и призоваваха Израел и Палестина да положат старания за преустановяване на продължаващото принуждение. Всяко трайно решение би трябвало да се основава на директивата на Организация на обединените нации за Йерусалим като столица и на двете страни, подчертаха социалистите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР