Премиерите на Македония и България – Зоран Заев и Бойко

...
Премиерите на Македония и България – Зоран Заев и Бойко
Коментари Харесай

Заев: С паметника на полк. Каварналиев показваме, че не робуваме на стереотипите

Премиерите на Македония и България – Зоран Заев и Бойко Борисов откриха в Дойран освежен монумент на полковник Константин Каварналиев в Дойран, съобщи кореспондент на БГНЕС. Той ще остане в паметта на нашия народ със саможертвата и спасяването на хиляди цивилни българи, бягащи от гърците по време на Междусъюзническата война /1913 г./. Посмъртно поради своите заслуги той е създаден в чин генерал-майор.

Поставянето на паметника стана допустимо с помощта на новите взаимоотношения сред България и Македония. Точно преди две години, на 1 август 2017 година, беше подписан Договора за другарство и добросъседство сред София и Скопие. Откриването на новия паметник стана част от напъните за честване на общото ни минало.

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че самодейността по възобновяване е на премиера Борисов. „ По този метод се уважава общото културно завещание. Обновяването на монумента е израз, че не робуваме на стандартите. Трябва да градим нови Балкани, без спорове и с разцвет ”, има вяра Заев и добавя, че ще идват и повече туристи от богатата история на района.

„ От много години живеем в мир, имаме редкия късмет да забележим Македония в НАТО. Щастлив съм, че изпълнихме уговорката, който толкоз доста години не успявахме ”, добави Бойко Борисов.

„ Днес сме очевидци на градивното начало над разрушителното. Това е цивилизационен избор. Паметникът ни припомня за кръвопролитията да не ги повтаряме. България и Македония скоро време ще бъдат съдружници в НАТО и би трябвало да се пазим един различен ”. Това съобщи пред паметника посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Взривената памет

Признателните българи не не помнят своя воин. През 1916 година в региона на Дойран, който по това време е част от България, е повдигнат монумент на Константин Каварналиев. Той е открит от различен прославен български пълководец полк. Борис Дрангов, а слово произнася изтъкнатият публицист Антон Страшимиров. Монументът е висок 7 метра и наподобява на паметниците на Апостола на свободата и Царя избавител в София. На паметника има следния надпис: “Полковник Каварналиев, умрял за независимост и татковина, от 9-ата Плевенска дивизия ”.

Сръбските комунисти не могат да се смирят с неговото битие и през 1966 година го взривяват. Неговото заличаване е част от акцията на югославските комунисти на диктатора Тито за изтриване на българските монументи в страната

След измененията родолюбиви българи възвръщат паметника, само че обвързваните с Белград детайли не разрешават неговото слагане и даже оскверняват могилата му. Този монумент е подложен в родния град на героя – Шумен. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР