Премиерите на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран

...
Премиерите на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран
Коментари Харесай

Заев и Ципрас получиха награда на Мюнхенската конференция по сигурността

Премиерите на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев получиха премията " Евалд декор Клайст " на Мюнхенската конференция по сигурността, предадоха македонски медии.

Отличието им се дава за Преспанското споразумние, което не просто смени името на Македония, само че и уреди един десетилетен спор.

Двамата посветиха премията на идните генерации и показаха убеденост, че са " от вярната страна на историята, тъй като историята се основава от тези, които имат смелостта да вършат промени ".

Канцлерът на Германия и хазаин на Международната конференция по сигурността в Мюнхен Ангела Меркел даде висока оценка на постигнатото от двамата.

Тази седмица в прилежаща Македония към този момент подмениха табелите по граничните пунктове с Гърци я.
 Северна Македония уведоми публично България за новото си име
Северна Македония уведоми публично България за новото си име

Да не се употребяват " Македония ", " Република Македония ", " Бивша югославска република Македония " и акронимът FYROM/БЮРМ

Скопие публично уведоми страните членки на Организация на обединените нации, включително и България , за новото конституционно име на страната - Република Северна Македония.

Припомняме обаче, че макар достижението и премията , общественоста и в двете страни продължава да бъде надълбоко разграничена по въпроса.

Опозицията в Гърция смята, че Македония е гръцка, а македонците не одобряват страната им да има друго име.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР