Премиерите на България, Израел, Унгария, Румъния, Италия, канцлерът на Австрия

...
Премиерите на България, Израел, Унгария, Румъния, Италия, канцлерът на Австрия
Коментари Харесай

Борисов участва в международна видеоконференция за коронавируса

Премиерите на България, Израел, Унгария, Румъния, Италия, канцлерът на Австрия и президентът на Кипър организираха видеоконференция, с цел да дискутират ограниченията за справяне с ковид. Експертно мнение дадоха експерти и от всички страни - участнички в конференцията.

"Най-важната дума в този диалог е "солидарност ". Много е значимо да осигурим най-малко тестванията за нашите страни. Важно е светът да се напрегне и да откри решение. Убеден съм, че стопанската и финансова рецесия чукат на вратата. Изключително обезпокоени сме и поради незаконните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под надзор. Идват от доста тежко инфектирани региони, тъй че това е в допълнение утежняваща обстановка в района ", сподели министър председателят Бойко Борисов. Той увери водачите, че у нас са въведени строги ограничавания. По думите му в България проблем е затварянето на учебните заведения и детските градини, тъй като родителите не могат да отидат на работа. Освен това, в случай че градският превоз в случай че бъде спрян, това ще докара до стопански проблеми.

Борисов прикани и да бъде изчислено за какъв брой време би трябвало да бъдат прилагани изключителните ограничения. "Ако всички интензивни наши инфекциозни болнични заведения доближат своя потенциал, докторите би трябвало да ни дадат рецепта по какъв начин в домашни условия да бъдат лекувани инфектираните. Предлагам щабовете да се съберат и да обменят информация и хрумвания за ограничения ", сподели още министър-председателят.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц съобщи, че се създава метод за самотестване за ковид и в случай че получи информация, че това е реализирано, ще уведоми всички останали страни.

"Този вирус визира по-възрастните хора, не е проблем за децата. Можем да използваме младежите да гледат дребните деца, с цел да вървят родителите на работа. Не сме затворили учебните заведения. В Иран дистанцията би трябвало да е 2 м сред хората, може и ние по този начин да го създадем ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

"Трябва да намерим общо споделено решение. В събота подписах нов декрет за усилване на към този момент признатите ограничения за преодоляване на вируса ", сподели министър председателят на Италия Джузепе Конте.

"Въведохме строги ограничавания за отбягване на междуличностен контакт, лечебните заведения са под напън, с цел да обезпечат на всички нуждаещи се жители поддръжка ", добави италиански професор. Той уточни, че крайната цел е да се понижи въздействието на вируса в другите елементи на Италия.

Румънският министър председател Людовик Орбан съобщи, че все още в северната ни съседка са нужни към 3 часа, с цел да се сложи диагнозата. "Това време е прекомерно дълго и в случай че е допустимо някоя страна да открие бързата диагностика, това ще бъде доста потребно ", сподели още той. "Бяхме задължени да приемем доста строги ограничения - нощес взехме решение да спрем полетите към Италия, имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души ", добави Людовик Орбан.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович изрази взаимност с Италия поради увеличението на смъртните случаи всеки ден. "Започнахме диалози с премиера на Словения, ще си сътрудничим и ще имаме партньорство с всички заинтригувани страни ", увери Пленкович.

След конференцията ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски посочи пред публицисти, че огромен % от инфектираните са леко заболели и би трябвало да бъдат направени механизми за лекуването им в домашни условия. "На този стадий считаме, че ограниченията, които са взети, по отношение на грипната зараза за учениците и детските градини, са съответни ", добави той.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2696459007248819/?t=0

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР