Премиерите на България и Украйна откриха площад на името на

...
Премиерите на България и Украйна откриха площад на името на
Коментари Харесай

В Украйна вече има площад на името на спасителя на българските евреи в Киев

Премиерите на България и Украйна откриха площад на името на спасителя на българските евреи в Киев. Те поставиха цветя на паметната плоча на Димитър Пешев.

От през днешния ден в центъра на Киев ще стои името на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който през 1943 година дружно с още 42-ма депутати изпраща протестно писмо до премиера Богдан Филов и стопира готвената депортация на българските евреи.

„ Ние още един път желаеме да покажем на Украйна и на света българският народ какъв брой човечен, какъв брой мощен е бил и в едно мракобесно време е съумял да си отбрани евреите”, сподели Бойко Борисов.

„ Вчера разговаряхме с премиера Борисов, търсейки отговор на въпроса за какво Димитър Пешев е постъпил по този начин, рискувайки и поемайки отговорност, и на български ми дадоха отговор – от човеколюбие”, съобщи Володимир Гройсман, министър председател на Украйна.

Бойко Борисов описа фамилната история на украинския си сътрудник Гройсман от времето на Холокоста.

„ Бабата на премиера гройсман е оживяла по знамение, всички са били на разстрел, само че тя оцелява и нейният внук в този момент е министър председател на Украйна”, изясни министър председателят Борисов.

За украинците събитията по време на Холокоста са изключително травматични. В края на септемри 1941 година над 33 хиляди евреи са избити в пролома Бабин Яр от айнзацгрупите на Секретен сътрудник.

„ Това е алегоричен жест, доста ми е драго, че можем да открием тази паметна плоча на Димитър Пешев таман в деня на Киев”, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Кметът на Киев е брат на световноизвестния боксьор тежка категория Владимир Кличко.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР