Премиерата на СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН, книга трета - ПЪРВА

...
Премиерата на СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН, книга трета - ПЪРВА
Коментари Харесай

Премиера на третата книга от поредицата `Светът за българския воин`

Премиерата на " СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН ", книга трета - ПЪРВА СВЕТОВНА ВОЙНА 1915–1918, ще се състои на 4 февруари 2019 година, 17.30 ч. в Зала тържествена, Централен боен клуб.

Книгата ще бъде показана под патронажа на министъра на защитата Красимир Каракачанов от създателя Димитър Димитров и от акад. Георги Марков

В дълго чаканата книга трета на „ СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН “ въз основата на водещи периодически издания във Франция, Германия, Англия, Австро-Унгария и други, както и на мемоари и дневници на участници в боевете, се наблюдават бойните дейности на Българската войска против сръбски, англо-френски, гръцки, румънски, съветски войски.

Особено детайлни са описанията от французи и англичани, взели участие в боевете на Южния фронт. Драматичната борба за Ниш и нейните последствия са отразени както от съдружници по този начин и от съперници. Сраженията на българската кавалерия в Добруджа са илюстрирани от редица немски художници. В раздела „ Waffenbrüderschaft – Бойно приятелство “ немската позиция за военните и за по-широките контакти с българите през войната.

Отделено е особено място на рядко обсъжданата тематика за българските военнопленници и за още по-малко познатата – българските камилни елементи. Има и разнообразни куриозности, като да вземем за пример включването на атонските български монаси в битката против сърбите. Както и в предходните книги, всички истински текстове на другите езици са сканирани и до тях е преводът на български, което прави от книгата освен забавно четиво за фенове на българската история, само че и скъп документ за институции. Книгата приключва с оповестени в чужбина маршови партитури, отдадени на българската армия и нейните победи.

„ Светът на българския боец “ е свръхестествен труд, за който Димитър Димитров бе награден с юбилейния орден „ 100 години Първа международна война “ от Министъра на защитата. Медалът бе връчен за разпространение на българската военна история, издирването и публикуването на материали от задграничния щемпел за подвига и героизма на Българската войска през Балканските войни и Първата международна война.

Димитър Димитров приключва Националната математическа гимназия (1971) и математика в СУ „ Св. Климент Охридски “(1978). През 1979 година отива на екскурзия в Италия с желанието да емигрира. Прекарва 10 месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в Българската секция на Би Би Си в Лондон.

Там основава програмата История и политика, която води до края на 2005. В нея преглежда тематики, недопускани в комунистическа България. Прави изявленията с политически емигранти като Ценко Барев, Стратия Скерлев, Димко Статев, Петър Семерджиев; с Царица Иоанна, със Стефан Груев, създателят на „ Корона от тръни “, чиято сериализация по Би Би Си през 1987 година провокира мощен отзив от България, в частност Страхил Гичев, синът на Димитър Гичев, прави по телефона от София обширен коментар на книгата. 

В История и Политика Димитър Димитров годишно представяше новоразскретените документи на Форин офис за България. По-подробно тези документи бяха включени в неговите две книги „ Съветска България “, издадени от Би Би Си през 1994 и 1999.
Съавтор е на сборника „ Би Би Си и България “, във връзка 60-годишнината на предаванията на Би Би Си на български.
След 10 ноември 1989 година, Димитър Димитров е първият сътрудник на Би Би Си в България. Отразява събитията през зимата на 1989-90 г и изборите от 1990 до 2001 година
През 2002 година Димитров получава огромната премия на радиофестивала в Албена „ Сребърна вълна “ за излъчената по Би Би Си стратегия Светът в деяние на 11 септември 2001 година за терористичните офанзиви в Съединени американски щати.
През 2013 година издателство ИЗТОК-ЗАПАД разгласява книга първа от поредицата „ Светът за българския боец “, а през 2014 година книга втора: „ Светът за българския боец: Балканските войни 1912–1913 “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР