Премиерата на прочутата опера Дама пика от Чайковски - концертно

...
Премиерата на прочутата опера Дама пика от Чайковски - концертно
Коментари Харесай

Константин Тринкс дирижира Дама пика

Премиерата на фамозната опера " Дама пика от Чайковски - концертно осъществяване, следва на 31 януари в Софийската опера и балет. Диригент ще бъде Константин Тринкс - посетител. В ролята на Герман ще забележим солиста от Софийската опера Мартин Илиев. В ролята на Лиза ще се превъплъти сопраното Александра Любчански - посетител. Участват още Виолета Радомирска като Полина, Атанас Младенов (Елецки), Веселин Михайлов (Томски), Ангел Антонов (Чекалински), Бисер Георгиев (Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов (Разпоредител), Иванка Нинова (Графинята), Цвета Сарамбелиева (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша), Станислава Момекова (Прилепа) и други

" Дама пика ", дружно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски. Написана с трескава експедитивност, в поразително къс период - единствено за 44 дни, тя се трансформира в най-разтърсващия бездънен и откровен израз на креативния мироглед на Чайковски. Като Моцарт по време на съчиняването на Реквием, Чайковски е ридал над въодушевените страници на най-хубавата всред съветските опери. В своето проучване съветският музикален критик Иван Солертински написа: " Самата " Дама пика " излезе отвън жанровите рамки на обичайна опера: такова безусловно съвпадане на сюжетно, психическо и музикално деяние, каквото е реализирано в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, надали може да се срещне в цялата международна оперна литература. Само тази картина е задоволителна, с цел да се сложи " Дама пика " до великите шедьоври на музикалния спектакъл. "

Премиерата на " Дама пика " е на 31 декември 1891 година в Санкт Петербург. В България за първи път е играна през 1926 година в София под диригентството на Юрий Померанцев, съветски музикант, който работи по това време в българската столица.

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, публиката у нас познава от впечатляващото показване на " Парсифал " и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет. Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен спектакъл с премиерата на " Нюрнбергските майстори артисти ". Там е бил и основен диригент. Маестро Тринкс е канен по целия свят да дирижира министър председатели и спектакли.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР