Премиерата на "Летящият холандец", обвеяната в легендите на Севера опера

...
Премиерата на "Летящият холандец", обвеяната в легендите на Севера опера
Коментари Харесай

Лeтящият холандец кацна в Летния театър

Премиерата на "Летящият холандец ", обвеяната в легендите на Севера опера на Вагнер, ще се състои през днешния ден, 12 юли, от 21 ч. в границите на ММФ "Варненско лято ", научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна. Да дирижира спектакъла е поканен диригентът от Виенската щатсопера Ерих Биндер, експерт в творчеството на именития композитор. Продукцията е резултат от креативното съдействие сред Държавната опера във Варна и Народно позорище в Белград, Националния спектакъл за опера и балет на Сърбия. Върху режисьорския прочит на Деян Миладинович работи Ивана Драгутинович Маричич, костюмите са дело на Катарина Гърчич Николич, диригент на хора е Цветан Крумов. В основните функции ще приветстваме солистите на Варненската опера - баса Гео Чобанов като Холандеца и сопраното Линка Стоянова в ролята на Сента, дъщерята на Даланд - Людмил Петров, а тенорът Мирослав Христов идва от Цюрих за ролята на ловеца Ерик. Бойка Василева ще бъде Мари, а кормчията на кораба - Арсений Арсов. Още на предпремиерата този превъзходен състав впечатли аудиторията със задълбочената си трактовка на Вагнеровата творба, която въпреки и да се причислява към ранния интервал на неговото творчество, не е лесна за осъществяване.
В сюжета е залегнала легендата за смелия капитан, който провокирал естествените стихии, проклел господ и по тази причина е наказан да се скита с кораба си - фантом до деня на Страшния съд. На фона на буреносната музика, призрачните припеви и опиващите песни, които припомнят живописта на холандските художници Рембранд и Ван Ейк, се развива и сантименталната връзка сред Холандеца и девойката Сента, чиято обич би могла да го избави от злочестата му орис.
"Образите на Вагнер постоянно са особени, по едно и също време приказни и призрачни, митични. Сента е нормално момиче, което живее още от детството си с историите за Холандеца и постоянно е била влюбена, само че не в самия него, а в визията си за него, в проекцията, в неговия нереален облик - подобен, какъвто тя го вижда в съзнанието си. И когато призракът се материализира, Сента се усеща объркана и ранима. Но въпреки и разпокъсана сред своя вътрешен свят и действителността, тя остава вярна на любовта: "Ich bin treu bis zum Tod " ( "Вярна съм до гроб "). Сента е въплъщение на верността ", споделя водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова.
Капитанът в "Летящият холандец " е комплициран облик, доста надалеч от моя натюрел и друг от всичко, което съм пял. Фактурата е доста комплицирана, изобщо музиката е комплицирана, смяната в темпата на всеки 3-4 такта задава огромна динамичност. Драматургията също е дълбока, текстът е лиричен и многопластов. Има доста спектакъл и доста конвенционалност в тази опера. Условността е закодирана както в музиката, по този начин и на доста места в постановката, в това число при костюмите, които ненапълно биха могли да се отнесат към някоя ера. Защото става дума за безконечното търсене на истината, полезностите, любовта, обобщава Чобанов.



Австрийският диригент Ерих Биндер ще дирижира спектакъла
Снимки ДО Варна

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР