Премиерът Зоран Заев се обърна към Европейския парламент по покана

...
Премиерът Зоран Заев се обърна към Европейския парламент по покана
Коментари Харесай

Македония пише история: Първо обръщение на премиер пред ЕП на македонски език

Премиерът Зоран Заев се обърна към Европейския парламент по покана на неговия президент Антонио Таяни. Това, както сподели Заев, е първото послание на македонски министър-председател на македонски език в Европейския парламент.
„ Това е исторически миг за нашия македонски народ. Това е първият път, когато министър-председател на нашата страна държи тирада пред Европейския парламент на родния си език “, сподели Заев, представен от организация МИА.
Премиерът изясни смисъла за Македония от сключването на преспанския контракт пред евродепутатите и членовете на Европейската комисия, присъстващи в залата, и насочи признателност към своя гръцки сътрудник Алексис Ципрас.
Референдумът на 30 септември, сподели Заев, е референдум за втора самостоятелност. „ За Република Македония това е опция, която чакаме толкоз дълго. През 1991 година гласувахме за самостоятелност, на референдум. Сега още веднъж на референдум би трябвало да създадем идната стъпка: да създадем действителна опция да станем 30-та страна членка на НАТО и да стартираме да затваряме глава след глава до участие в Европейския съюз, в европейското семейство. Референдумът на 30 септември е доста повече от просто референдум за контракта от Преспа. Това е референдум за бъдещето. Това е референдум за втората ни самостоятелност “, уточни Заев, отбелязва още БГНЕС.
Както министър председателят Ципрас, Заев също разяснява, че решаването на разногласието за името може да служи като образец за разрешаване на други двустранни разногласия. „ Ние желаеме да послужим като образец и ентусиазъм за решение на всички двустранни въпроси на Западните Балкани и даваме мощна поддръжка за намиране на устойчиви решения, учредени на европейските полезности и интернационалното право, които трайно ще стабилизират района и ще го приготвят за интеграция в Европейски Съюз “, сподели македонският министър председател.
Той уточни аргументите за какво " няма мощен Европейски Съюз без сполучливи Балкани ". „ Успешни Балкани са интегрирани в Европейски Съюз Балкани. Тази визия ни мотивираше да създадем историческата стъпка и по този метод да насърчим процесите на помиряване, построяването на единение и съюзничество в района “, сподели министър-председателят. Той напомни смисъла на района за справяне с миграционната рецесия и акцентира, че вложенията на Балканите са инвестиция за постоянна, мощна и обединена Европа. Министър-председателят увери евродепутатите, че Македония прави всичко допустимо, с цел да отговори на стандартите на Европейския съюз.
Сподели с товите другари
" Ние знаем рекомендациите, те са нашите цели: самостоятелни и демократични институции, господство на закона, битка с корупцията и професионална обществена администрация като услуга за жителите ", сподели министър председателят. Заев напомни, че Македония е " един тип умалена Европа ", " европейска приказка с добър край като достоверен модел на функционална мултиетническа народна власт. Ние ежедневно изживяваме европейския лозунг " Обединени в разликите ", добави той. Заев акцентира паралела сред рецесията, през която минава Европейският съюз през днешния ден, и политическата рецесия, през която минава Македония - битка на отвореното общество против властническия шовинизъм.
„ Политическата рецесия, през която минаваме, е в действителност битка за полезности, която протича и в европейски и световен мащаб - битка за демократичните полезности на върховенството на закона, човешките права и свободи, демократичното ръководство, отворената стопанска система против властническия шовинизъм “, сподели министър председателят. В умозаключение Зоран Заев уточни, че младежите в Македония мечтаят да бъдат част от европейското семейство.
„ Да, нашите хора желаят да бъдат част от това семейство. Чувстваме се европейци и принадлежим на Европа. През 1991 година, когато бях на 17 години, това беше всичко, за което мечтаех: да бъда част от европейското семейство. Да имаме европейско бъдеще. Нашите младежи мечтаят за това и за през днешния ден. Сега, 27 години по-късно, като министър председател, от името на жителите на моята страна, приказвам в Европейския парламент на своя македонски език “, заключи Заев пред депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР