Премиерът Зоран Заев не очаква президентът Георге Иванов да даде

...
Премиерът Зоран Заев не очаква президентът Георге Иванов да даде
Коментари Харесай

Заев: Президентът не може да помилва осъдените за безредиците в парламента на 27 април

Премиерът Зоран Заев не чака президентът Георге Иванов да даде прошка на наказаните за събитията в Народното събрание на 27 април, оповестява вестник " Вечер ". На въпрос дали е допустимо Иванов да помилва наказаните преди приключването на неговия мандат поради няколко претенции, които са пристигнали в неговия кабинет, Заев съобщи, че законово това е невероятно да се случи, написа изданието.

Не чакам прошка от президента Иванов. Не съществува такава законова опция. С последното предоставяне на прошка, по закон президентът не може да употребява това право повече, декларирал Заев.

Няколко от наказаните за насилието в македонския парламент на 27 април 2017 година, когато за ръководител на законодателната институция бе определен етнически албанец, желаеха опрощение от президента, осведоми Българска телеграфна агенция.

На 15 март тази година 16 обвинени по това дело бяха наказани общо на 211 години затвор. Най-голяма присъда от 18 години затвор получи някогашният министър на вътрешните работи и шеф на Бюрото за социална сигурност Митко Чавков.

Първоначално за събитията на 27 април, наименуван " кървавият четвъртък ", бяха упрекнати 33 души, само че след приемането на закона за амнистията 15 от обвинените бяха помилвани.

Мандатът на президента Георге Иванов изтича на 12 май тази година. Неговият правоприемник ще бъде избран на президентските избори на 21 април и 5 май.

В моя мандат няма теоретична опция да помилвам нарушители, които желаят да убиват други жители на тази страна, сподели президентският претендент на СДСМ и коалиция Стево Пендаровски на вчерашна предизборна демонстрация в община Гьорче Петров, заяви " Слободен щемпел ".

Този човек /президентът Иванов/ осем години бе глух като риба за всички зулуми, които правеше тази власт, а през последните две направи всичко, но безусловно всичко, с цел да попречва напредъка, сподели Пендаровски. Всичко това ще бъде поправено в първата седмица от моя мандат и на народа ще бъде върнато това, което му принадлежи, декларирал Пендаровски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР