Премиерът Яир Лапид замина във вторник за дипломатическо посещение в

...
Премиерът Яир Лапид замина във вторник за дипломатическо посещение в
Коментари Харесай

Премиерът на Израел се заканва на Ливан

Премиерът Яир Лапид отпътува във вторник за дипломатическо посещаване в Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон. Това е първото му посещаване в качеството му на израелски министър председател след встъпването в служба в петък. Посещението е малко и авансово планувано, като в началото беше планувано да пътува Нафтали Бенет, който напусна поста предходната седмица, съобщи особено за Българска телеграфна агенция израелската организация ТПС.

Преди да отпътува Лапид предизвести Ливан за следствията от многократните офанзиви на Хизбула против Израел.

В Париж водачите на Израел и на Франция ще обсъдят и офанзивата на Хизбула с дронове през уикенда против израелската газова платформа Кариш на север, която офанзива приключи с прехващането на трите летателни апарата от израелските военноморски сили. Франция се счита за настойник на Ливан.

„ Израел няма да се съгласи с този вид офанзива против неговия суверенитет и всеки, който го прави, би трябвало да знае, че поема непотребен риск за своето благоденствие. Правителството на Ливан би трябвало да ограничи Хизбула пред лицето на сходни офанзиви или ще бъдем принудени да го създадем “, предизвести Лапид.

Израел към момента не е дал отговор на офанзивата.

Лапид ще показа на Макрон материали, доказващи, че Хизбула заплашва стабилността на Ливан, и ще го помоли да окаже напън върху Бейрут, с цел да приключи договарянията за морската граница.

Атаката идва, до момента в който Израел и Ливан договарят за морската граница сред двете страни, защото общата израелско-ливанска морска граница не е контрактувана сред двете страни. Въпросът се разисква повече от десетилетие. Във фокуса и на двете страни са находищата на петрол и газ в противоречивите териториални води.

Лапид съобщи също, че Франция „ е главен стратегически сътрудник на Израел в доста области. Но огромна част от днешното посещаване се дължи на обстоятелството, че Франция е една от страните от E3, които се занимават с нуклеарната договорка с Иран. Важно е нашето мнение против това рисково съглашение и против организирането и създаването от Иран на нуклеарно оръжие да бъде чуто в този миг “.

Е3 или „ Европейски Съюз три “ се отнася до Франция, Германия и Италия - трите огромни страни, основали Европейския съюз.

В момента Европа, със Съединени американски щати в периферията, договаря за връщането на Иран към нуклеарна договорка, която Израел се стреми да подсигурява, че фактически ще попречи на ислямската република да създава нуклеарни оръжия в дълготраен проект.

„ Важно е интернационалната общественост да знае, че по иранския нуклеарен въпрос израелското общество стои единно – като едно тяло, с една позиция, представяйки единна позиция пред интернационалната общественост “, съобщи той.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР