Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия

...
Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия
Коментари Харесай

Унгария предложи дипломат за еврокомисар

Премиерът Виктор Орбан номинира нов маджарски претендент за Европейската комисия през днешния ден, откакто европейските депутати отхвърлиха първия му избор, разкри почитан чиновник на Европейски Съюз за AFP.
Сега Унгария ще поддържа дипломата Оливер Вархели, откакто депутатите стигнаха до заключението, че някогашният министър на правораздаването Ласло Трочани е забъркан в спор на ползи, който го дисквалифицира.
По-рано през днешния ден препоръчаните от Унгария и Румъния претенденти бяха дефинитивно отхвърлени от комисията по правни въпроси на Европейския парламент тъкмо преди чуванията за удостоверение на екипа, определен от бъдещия ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен.
Членът на комисията от Германия Тиемо Вьолкен написа в Twitter, че евродепутатите са решили, че румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани са " негодни да станат комисари ".
Трочани, който трябваше да поеме ресора по разширението на Европейски Съюз, бе спрян поради държавни поръчки, предоставени на неговата адвокатска адвокатска фирма.
Но унгарският министър председател Виктор Орбан твърдеше, че единственият " грях " на Трочани - неговият някогашен министър на правораздаването, е помощта му за " прекъсване на миграцията ".
Плумб, някогашен министър на труда в Румъния, се препъна в два проблематични заема, които провокираха подозрения за корупция.
Не е ясно дали за Вархели остава на същият пост, или фон дер Лайен ще търси нещо ново. Като посланик унгарецът наподобява квалифициран за сходен сектор, което би съкратило времето му за подготовка за чуване.
Гласуването на новия състав на Европейската комисия е планувано за 23 октомври. Ако екипът на Фон дер Лайен бъде утвърден от задоволително евродепутати, той би трябвало да наследи Комисията " Юнкер " на 1 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР