Премиерът Виктор Орбан не бе единственият унгарец, посрещнат от властите

...
Премиерът Виктор Орбан не бе единственият унгарец, посрещнат от властите
Коментари Харесай

Унгарският кмет, който иска да обедини всички срещу "мафиотската държава"

Премиерът Виктор Орбан не бе единственият маджарин, посрещнат от управляващите във Вашингтон предходната седмица. Докато го одобряваха в Белия дом, други двама посетители, поканени от унгарската общественост в Съединени американски щати, пристигаха в Държавния департамент от малко южно градче, в миналото известно като " Селския Париж ".

Ако визията на Орбан за унгарците трябваше да се изобрази на афиш, единият от тях би могъл да е на него - набожен, закостенял, с огромно семейство, съперник на безконтролната миграция, върнал се в Унгария след години в чужбина, с цел да отгледа там седемте си деца. Почти десетилетие по-късно той се е трансформирал от гласоподавател на " Фидес " в първия кмет, съумял да победи партията, обединявайки цялата съпротива към себе си. При това предишния февруари в ръцете му попадна не просто градче с 40 хиляди души население, а остаряла " цитадела " на " Фидес ", в миналото ръководена от Янош Лазар - шеф на кабинета му и негова " дясна ръка ".

Анализатори и публицисти в Унгария разискват проектите му за бъдещето, спекулират до каква степен ще стигне. Проправителствени медии го упрекват, че непрекъснато мисли за националната политика. Други виждат в него късмет за смяна. Единственото, което той недвусмислено удостоверява за себе си в диалога с " Дневник " в кметството на градчето с дългото име Ходмезьовашархей, е упоритостта за идните пет месеца: да сплоти още веднъж опозицията към себе си, само че този път - с цел да отвоюва Унгария от " Фидес ", град по град. Или най-малко част от нея.

" Като християнин не одобрявам това "

Два етажа под внушителната кула на кметството в Ходмезьовашархей, в приемната, настроението е празнично. Рожденик е точно кметът на града с дълго име, безусловно означаващо " пазар на боброво поле ". Дотук за 47 години Петер Марки-Зай е сменил и няколко други града, с цел да следва или работи - Будапеща, Сегед, Сентеш. Шест години е работил в Канада и Съединените щати, бил е продавач, маркетинг сътрудник, чиновник на компания търговец на коли.

" Бях преселник, само че Орбан е прав за доста неща, " споделя той, сядайки в кабинета си. " С право подлага на критика Европейския съюз, че пусна хиляди мигранти без надзор. Това е недопустимо и за мен. Не мога да си показва по какъв начин Съединени американски щати, Канада и Австралия го вършат. Трябва да контролирате по какъв начин хората се откриват и интегрират. " Затова желае северноамериканска миграционна система и в Европа. Кампанията на Орбан обаче е минала всички граници, счита той. " Тя е на ненавист против мигрантите и всички с различен цвят на кожата. Като християнин не одобрявам това, " продължава, препращайки към непрекъснатите апели на премиера за запазване на " християнска Европа " без непознати култури.

Отново по критериите на Орбан, Марки-Зай е пример за мигрант - връща се в родината си. Намира работа за електрическа компания (освен стопанска система и маркетинг е приключил и инженерство) и преподавателско място в Сегедския университет. " През 2010 година бях от гласовете, които дадоха две трети болшинство на Орбан, " споделя. Когато обаче кметът Ищван Олмаши (приемник на Лазар) умира през есента на 2017 година, той взема решение, че е време да " помогне на града, изразявайки рецензията си против корупцията и спашването. " Говори, с цел да изобличи подозрения за корупция и клиентелизъм в огромни компании, работещи с общината.

" Фидес " през днешния ден владее множеството градове в Унгария, само че Марки-Зай мисли за смяна, която може да стартира от неговия. Заедно с известния в страната някогашен чиновник на данъчните управляващи Андраш Хорват, прочул се с информация за комплицирана скица за данъчни измами, пробва да изобличи нередности в локална компания за недвижими парцели и други, свързани с партията. Опозицията в този момент упреква " Фидес ", че поради работата им се пробва да шантажира Ходмезьовашархей посредством непрекъснати инпекции или че даже може да спре финансирането като при северния град Естергом, опустошен вследствие на персонална кавга с определения опозиционен кмет през 2014 година

" Има провокации, " потвържадава Марки-Зай. " Обзалагам се, че в случай че съберем всички инспекции в област Чонград (където се намира градът - бел. ред.), единствено в Ходмезьовашархей биха били 90% от всички. Опитват се да ни затруднят, да забавят развиването на града. Без информация отхвърлят поддръжка за други планове с държавни или европейски средства. " Твърди, че са несполучливи опитите му да сезира правосъдните управляващи за поръчки, осъществявани от предходното управление. Страхува се от сюжети като този през 2014 г, само че прибавя, че " в случай че (централните власти) основават Естергом след Естергом, най-после ще изгубят и националните избори. "

Казва, че харесва работата си и желае да остане кмет. Дни преди евроизборите обаче изявлението му повдига въпроси. Малцина са известните маджарски политици - изключително измежду консерваторите - които приказват толкоз доста за Европа. Още по-малко - за Съединените европейски щати. " Да, федералист съм, " изяснява. Припомня думите си от среща с публицисти в прилежащ Сегед преди година - за дуалистичната монархия Австро-Унгария, основана през 1867 година " Там има три общи министерства - на външните работи, на финансите и на войната. А в Европа има 28 обособени външни министерства. Мисля, че Европа би трябвало да е най-малко толкоз интегрирана, колкто Австро-Унгария. " Говори и за " европейско ФБР ". Иска европейската прокуратура, към която, по думите му, " не е инцидентно, че Орбан не желае да се причисли. " А концепцията Европа да стопира достъп до фондове за извършители? " Като маджарски жител се притеснявам, че Унгария може да загуби, само че и че даже това не би било задоволително. Нужни са доста по-силни права на Европа, в случай че някой ощетява нея и личния си народ. "

 Кметството на Ходмезьовашархей.
© Ангел Петров

Кметството на Ходмезьовашархей.

Ловци на предатели

През февруари незаинтересованият от евроизборите, само че угрижен за Европа Марки-Зай съоснова придвижване, за което 26 май не е цел. Движение " Унгария на всички ", на което той е ръководител, ще има роля в гласуването тази седмица и тя не е обвързвана с съответна партия, а по-скоро с пет - същите, сключили съглашение да работят дружно за локалните избори, макар че се явяват поотделно на евровота.

" Трябва да излезем и всеобщо да гласуваме за тези пет партии, " изяснява Марки-Зай. " В подмяна чакам тези партии да поддържат обособени, самостоятелни претенденти, нови фигури в политиката на локалните избори. Ако партиите се боричкат тогава, " Фидес " ще завоюва. "

Тактиката, която желае да употребява и която три от партиите разискаха с " Дневник ", е същата, която докара него до властта. Всяка от партиите (либерали, зелени, националисти и двете лявоцентристки сили) в пакта се отхвърля от своя претендент и си сътрудничи, с цел да се изпълнят кметствата с " Петер Марки-Зай " из цялата страна.

Кметът се усмихва при сравнението сред него и бъдещите претенденти, само че не всички споделят ентусиазма му. Два дни по-рано водач на една от по-малките партии, запитана от " Дневник " дали би работила с " Унгария на всички ", дава отговор уклончиво - всяко придвижване е добре пристигнало, сподели тя. Националистите от " Йоббик " не са съгласни да има общи претенденти във всички градове.

Все отново опозицията " демонстрира знаци на съдействие ", изяснява консерваторът, назначил за заместник-кмет социалдемократ. Ако обособени партии пробват да предложат собствен претендент без значение какъв брой е известен консенсусният, това е, тъй като " Фидес " има " сътрудници на процедура във всяка партия и организация. Искаме, в случай че е допустимо, да назовем тези хора, да ги изобличим и засрамим. " Малко по-късно в диалога следва и недвусмислено предизвестие: " Хората, които работят с " Фидес ", ще пуснат лични претенденти... Нашата работа е да назоваваме предателите, само че и да оказваме помощ на всеки благонадежден претендент да се номинира като самостоятелен. "

" Хората схванаха, че би трябвало да се обединим, само че партиите се двоумят. Искаме да принудим всички тези партии да сътрудничат, " споделя той. Не може обаче да се разбере с опозицията даже за езика, който употребява.

" Мафиотска страна "

Марки-Зай бе единствено един от опозиционерите, които приказваха на огромен протест на 15 март - националния празник на Унгария. От него обаче пристигна най-силното обръщение.

" Че монтьорът на газови уредби на Орбан е по-богат от британската кралица? Да, споделих го, " отвръща умерено. " Не го ревизирах. Но самият факт, че необразованият (кмет на родния град на Орбан Фелчут - бел. ред.) Льоринц Месарош е в листата на най-богатите хора, е стеснителен. Може и да е под нея в листата. "

Всъщност не е под нея. С 1 милиарда $ Месарош, основал през 1990 година дребна компания, монтираща газови уредби, е вторият най-богат маджарин (поне съгласно " Форбс " ), печели от строителни публични поръчки. Елизабет Втора не е в листата, тъй като не е милиардер. Миналата година " Сънди таймс " оцени активите ѝ на сума, равна на 485 млн. $.

На същия протест приказва за " гражданска война ". Нарича Унгария " мафиотска страна ". Така я посочва някогашният министър в няколко държавни управления Балинт Мадяр. Оспорваната му от някои книга " посткомунистическа мафиотска страна " твърди, че единствено министър председателят е на върха на пирамидата и дружно с още няколко души е монополизирал всички значими политически и стопански лостове в страната. " Вярвам, че в общи линии е истина. Това е заслужено съпоставяне и модел за системата на Орбан, " споделя кметът, запитан дали има поради таман модела, който Мадяр разказва.

Тъкмо за това са разногласията му с петте опозиционни партии - " опозицията не е задоволително радикална " (нещо, което самият Балинт Мадяр сподели в диалог с " Дневник " дни преди срещата с Марки-Зай). Опозицията реагира неенергично на доста стъпки на Орбан - обществена загадка е да вземем за пример, че десетки хиляди трудови мигранти отвън Европейски Съюз (от Украйна до Мексико, Индия и Виетнам) работят в Унгария, в земеделието и машиностроенето. Ако бяха повели акция против " Фидес " поради това, партията нямаше да получи толкоз на изборите, счита той.

 Банковата палата на площад
© Ангел Петров

Банковата палата на площад " Лайош Кошут " против кметството.

" Национално придвижване на локални общности "

" Йоббик " - единствената искрено антимигрантска партия - съгласно някои анализатори е най-близка до възгледите му. " Близък съм с " Йоббик " колкото с другите. В придвижването би трябвало да ги има двете най-силни опозиционни партии - тях и социалистите. В дребни градове като Ходмезьовашархей обичайно има две партии и " Йоббик " е една от тях. Ако не бяха част от нас, реториката на " Фидес " би била вярна - че обединяването ни е левичарско. А ние не сме нито леви, нито десни, въпреки че аз като отчаян гласоподавател на " Фидес " желая да привлека точно техните гласове. Това е работата ми. "

Стратегията на Марки-Зай е на национално равнище. Това връща топката към критиците му, обвиняващи го, че единствено от година е кмет на малко градче, а е направил огромен скок в националната политика. " И да, и не, " изяснява. " Това е съдействие сред кметовете. Изграждаме национално придвижване на локални общности. На тяхна база би трябвало да преизградим страната. Когато не си оказваме помощ, " Фидес " ни лови всички, един по един, и е доста мъчно и Естергом още веднъж е образец за това. "

Местното равнище оказва помощ и тъй като опозицията е " по-надеждна в провинцията - тук нямаше късмет да се корумпира, тъй като не бе на власт ", споделя той. Отново дава образеца със личния си заместник-кмет социалист, до момента в който акцентира, че в Будапеща имаше обвинявания към опозиционни партии от същата тази коалиция, че работят с " Фидес ", с цел да се облагодетелстват непозволено.

Кметът удостоверява, че мисли за националните избори - локалните са " първа стъпка ", която би довела по един Марки-Зай отпред на допустимо най-вече градове. " Ако можем да вземем 50% от най-големите 23 града и може би 25% от градовете като цяло, ще е добре. С националното придвижване ще имаме огромен късмет да надвием " Фидес " и в другите градове след три години... Миналата година опозицията взе 52% от вота, а " Фидес " с 48% получи две трети болшинство. "

Твърди обаче, че не счита да се кандидатира. " Надявам се да остана кмет и ще направя всичко, което би трябвало. Много хора оферират (да се кандидатирам), само че три години преди изборите нямам концепция кои ще са най-хубавите претенденти. Ще има доста други Марки-Зай. Така че който упорства, че аз съм най-хубавият, ще се окаже с доста имена, сред които да избира. "

Който и да е претендент на бъдещия избор, ще завоюва изключително доста, в случай че " Орбан излезе от ЕНП и тръгне към крайнодесните ", както той допуска, че ще стане. " Точно в този момент " Фидес " се държи единствено от Орбан. Но в случай че това се случи, опозицията ще се консолидира. "

Забелязан

Унгарският министър председател разтълкува визитата си в Унгария на 13 май като историческа и като знак за внимание на президента Доналд Тръмп, на което не бе сигурен, че може да разчита. Срещата на " Дневник " с Петер Марки-Зай в кметството бе преди двамата да заминат. " Съединени американски щати се интересуват и от другата позиция. Може би желаят да принудят Орбан да сътрудничи за това съглашение... Съединени американски щати са гневни и поради връзките с Русия, до момента в който Путин употребява... с цел да отслаби Европа. "



Три години фактически са доста време в политиката. За тях Марки-Зай може да вземе доста решения (ако не ги е взел), а обликът му на обединител ще зависи и от привидно незначителните за външния свят локални избори. Но каквото и да се случи, визитата му в Съединени американски щати демонстрира едно. Ако диаспората в Съединени американски щати предложения на " продан на опит " кмет на градче с население колкото Видин (и прочее побратимено с него), значи разпорежда очаквания, за каквито приказват и известни нейни представители. Ако и Държавният департамент (макар и на ниско ниво) го одобри, до момента в който Орбан влиза през парадния вход, това значи, че най-малкото е видян.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР