Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване
Коментари Харесай

Има ново, единно формирано мнозинство в Народното събрание, смята Борисов

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на чуване в Парламента в сряда, заяви той на брифинг, който даде в централата на ГЕРБ през днешния ден. Борисов прикани депутатите да прегледат направения План за възобновяване. Според него, в Парламента има ново ръководещо болшинство на новите партии и те могат да излъчат кабинет.

Политическата обстановка в България е към този момент друга, съгласно Бойко Борисов: има ново, единно образувано болшинство в Народното събрание.

По думите на Борисов, ГЕРБ ще предложи състав на държавно управление, откакто одобри мандата от президента с ясната концепция, че то има огромен късмет да не получи поддръжка от Парламента.

В подобен случай остава на новото болшинство да предложи кабинет.

Борисов съобщи, че има План за възобновяване и че ще отиде в сряда в Парламента, с цел да го показа. Според него обаче задачата е не той да бъде изслушан, а да бъде подложен на критика. Парламентът да се трансформира по думите му в " национален съд ".

Премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че в Парламента към този момент има ново ръководещо болшинство.

" Единно, като един гласоподават, могат да гласоподават и мажоритарните избори, в случай че желаят, само че те няма да желаят и занапред ще видите какъв брой обещания ще бъдат изпълнени ", сподели той.



Определи като спекулации изказванията, че няма План за възобновяване.

" Аз съм се отдръпнал от всички места, с цел да не се нервират, казано по-просто, те не престават да викат: " Ела, тъй като като не може да се дразним с теб, ние не можем и да работим, щото нямаме потенциал. Аз имам намерение да се явя, ето го Планът, само че те ме викат не за Плана, те желаят да вършат от Парламента Народен съд ", разяснява Борисов.

Намекна, че с решението на Парламента да гласоподава оставката на кабинета се основава конституционна рецесия.

" Защото в този момент министрите, които са уволнени от Парламента, слушайте деликатно - в сряда ще се явят да желаят да станат депутати. Защото те с акт на Парламента са махнати от там. В желанието си толкоз да унижат ГЕРБ, че те в петък одобриха такова решение ", сподели още Борисов.

ГЕРБ ще предложи състав на държавно управление, откакто получи мандат от президента Румен Радев, по-рано от планувания 7-дневен период по Конституция.

" Дани Митов работи по тази тематика. Ще има една добра сплав сред нови лица и старите сполучливи министри ", добави министър председателят в оставка.

Борисов желал да види кабинета на новото болшинство от към 160 гласа.

" Сега там би трябвало да е сътрудника Трифонов, да ги събере, да вършат държавно управление. Имат болшинство. Ясно е, че ние ще вземем мандата, ще покажем новия образ, който виждам на кабинета, и по-късно няма да бъде гласуван ", безапелационен беше той.

Новото болшинство обаче съгласно Борисов, няма да излъчи държавно управление.

" На тях им би трябвало служебно държавно управление на Радев, който потвърди, че не е демократ, с вдигнатия пестник и през месеците на репресии да се опитат да реализират по-добър резултат ", сподели още той.

Заяви, че новите партии няма да изпълнят обещанията си за мажоритарен избор, съгласно него.

" Росенец повече няма да бъда закачан, бъдете сигурни, и няма да има и мажоритарни избори, тъй като оправданието е, че би трябвало да бъде по-спокоен Парламентът. Ама какъв е по-спокойният Парламент? Сега имате цялостно болшинство ", разяснява Борисов.

Целта на всички дейности от лятото е била да отхвърлят ГЕРБ.

" За всеки към този момент стана ясно, че ГЕРБ и Движение за права и свободи не са имали, нямат и няма да имат общо и че целият летен прелом, започващ с Росенец, с Христо Иванов, е добре координирано общо деяние на " Да, България " с Движение за права и свободи ", добави той.

Борисов неколкократно упрекна другите политически сили, че се пробват да се саморазправят с ГЕРБ, в това число и физически.

На брифинга финансовият министър в оставка Кирил Ананиев разгласи, че фискалният запас към края на март е 7,9 милиарда лева, а не покрай минимума сред 4 и 5,9, както се твърди от разнообразни организации през тази седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР