Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария

...
Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Кабинетът Денков отчита свършеното

Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и министрите в оставка ще отчетат работата на кабинета в 14:00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет.

Николай Денков към този момент подава в Народното събрание оставката си като министър-председател на постоянното на 5 март. На идващия ден тя влезе в програмата за работа на Народното събрание, а депутатите я гласоподаваха единомислещо с 216 гласа " за ".

Премиерът напусна дебатите незабавно след къс доклад, показан от парламентарната естрада, поради което опозицията, само че и ГЕРБ го подлагаха на критика, че не са чули докладите на министрите. Останалите членове на кабинета не се появиха на гласуването на оставката. 

Гласуването и приемането на оставката още на 6 март беше оповестено от сътрудниците във властта ГЕРБ-СДС за преждевременно, защото пришпорва договарянията, а в този миг и Габриел, и Борисов бяха в Букурещ на конгрес на ЕНП. Според Борисов недомисленото деяние на ПП-ДБ е задвижило процедурата и към този момент всичко е в ръцете на президента, защото в понеделник стартират консултациите с партиите, както го изисква Конституцията. 

Преговорите за кабинет, отпред с досегашния вицепремиер Мария Габриел, трябваше да се проведат през днешния ден, съвсем по едно и също време с доклада на кабинета, само че бяха отсрочени за събота по гледище на ГЕРБ. Те ще се състоят през двата почивни дни, удостовери Борисов през днешния ден.

До този миг от ПП-ДБ изрично държат да няма предварителни избори, а ротацията да се реализира сполучливо, само че в това време поставят над всичко договарянето за правосъдната власт, спецслужбите и регулаторите. 

От ГЕРБ пък даже излязоха с офертата сътрудниците им да вземат всички места в регулаторите и поста на външния министър, а на тях да оставят всички останали министерства. Двете обединения би трябвало да сближават позиции въз основата на показаните два документа - меморандума на ПП-ДБ и съдружното съглашение на ГЕРБ. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР