Премиерът Тереза Мей се сблъска с опозицията на евроскептиците ©

...
Премиерът Тереза Мей се сблъска с опозицията на евроскептиците ©
Коментари Харесай

Денят, в който Лондон прие реалността

Премиерът Тереза Мей се сблъска с опозицията на евроскептиците

© Reuters Още по тематиката
Оставката на министъра за Brexit хвърли държавното управление на Мей в безпорядък

Причината за напускането на Дейвид Дейвис е решението на кабинета за " меко " излизане на Англия от Европейски Съюз
9 юли 2018
Твърд Brexit заплашва вложения за 80 милиарда паунда на Jaguar Land Rover

Предупреждението на автопроизводителя следва тези на Airbus, BMW и Nissan
5 юли 2018 Постът на Мей съществено се разклати след серия оставки поради оповестената от нея тактика за напускането на Европейски Съюз. Брюксел може да схване предложенията като сортиране на изгодите от единния пазар без понасяне на отговорностите. Едва ли някой би желал да е на мястото на английския министър председател Тереза Мей сега. Лидерската й позиция беше несигурна още през цялото време. Но от уикенда насам постът й съществено се разклати след поредност от оставки поради нейната тактика за Brexit, станала известна като " проекта от Чекърс ", която хвърли държавното управление в рецесия.

Мей бе принудена да извърши промени в кабинета, откакто външният министър Борис Джонсън и министърът за излизането на Англия от Европейски Съюз Дейвид Дейвис напуснаха. Тя твърди, че предложенията й ще разрешат " равен и спретнат Brexit ", който ще отбрани стопанската система и работните места на британците. Според проекта Обединеното кралство ще се съгласи на " общ устав " дружно с Европейски Съюз за търговията на артикули в опит да ограничи отрицателните търговски последствия по границата. Така на процедура Англия ще остане в единния пазар за артикули, само че не и на услуги. Някои консерватори обаче са недоволни, защото считат, че по този начин Лондон ще остане привързан с европейските разпореждания и няма да може да подписва свои лични търговски покупко-продажби в бъдеще.

Германският канцлер Ангела Меркел разяснява, че е добре, че Англия най-сетне е изложила предложенията си и в този момент Европейски Съюз ще им даде отговор в избраното време. " Отбелязваме прогрес ", уточни тя. Но въпросът е дали проектът от Чекърс въобще е вероятен.

Обвинения за " полу-Brexit "

Забавянето в процеса по Brexit частично се дължи на неразбирателствата в редиците на английските консерватори. Обединеното кралство би трябвало да излезе от Европейски Съюз на 29 март 2019 година, само че двете страни към момента не са се договорили за бъдещите си търговски връзки. Споровете са доколко Лондон би трябвало да приоритизира бизнес ползите си, като направи компромис с желанията си да приключи свободното напредване на хора и да има своя комерсиална политика, в която дефинира лични правила.

Миналата седмица в държавната резиденция Чекърс край Лондон Мей реализира съглашение по отношение на оферти за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз. Джонсън обаче, чиято оставка последва тази на Дейвис и на няколко други политически фигури, съобщи, че министър председателят желае " полу-Brexit ". Дейвис от своя страна уточни, че защото не е склонен с проекта, не би бил подобаващият човек да договаря по него. По думите му Обединеното кралство отстъпва " прекомерно доста, прекомерно елементарно ".

В резултат Мей се изправи пред съперниците си във авторитетния " Комитет 1922 " на консервативните депутати на фона на спекулации, че те са напът да съберат нужните 48 подписа за избор на съмнение, който може да докара до избор на нов водач. И към момента не е ясно дали ще бъдат чути предизвестията й, че в случай че консерваторите не се обединят, може да докарат на власт лейбъристко държавно управление отпред с Джереми Корбин.

Тест вкъщи и в Брюксел

Англия и Европейски Съюз договарят по изискванията за Brexit от повече от година и очакванията са, че ще реализиран единодушие по бъдещите си връзки до октомври. " Целта на проекта от Чекърс бе ясно да се формулира английската позиция, само че оставките сложиха това под въпрос. Кризата се случва преди предложенията да бъдат показани публично пред Брюксел, който към момента може да е неудовлетворен от някои техни аспекти ", показва разбор на английската Военновъздушни сили. Позицията на Европейски Съюз е, че няма да остави Лондон да си сортира единствено това, което му харесва.

" Публикуването на формалния документ ще бъде решаващо. Той би трябвало да бъде утвърден вкъщи и да заслужи доверието на Европейски Съюз, а нито едно от двете не може да бъде изцяло обезпечено. Подалите оставка министри и консервативните съперници споделят, че проектът не може да бъде подсилен. Европейски Съюз е по-отстъпчив, само че чака да види какво се споделя в истинския текст и няма да бъде подведен от резюме от три страници ", твърди Financial Times. Според изданието, в случай че документът не издържи на тестванията на Уестминстър и Брюксел, това би било значителен проблем. От една страна, няма доста време за други възможности, а от друга, последователите на " твърдия " Brexit не оферират нещо, което да наподобява на изчерпателна тактика. Ако проектът от Чекърс въпреки всичко сполучливо премине тестванията, това ще даде началото на същинските договаряния.

" Въпросът в този момент е дали въобще това съглашение е допустимо. То слага условия, които Европейски Съюз мъчно ще одобри. Например се желае разделяне в митническото съглашение за артикули и за услуги. В доста връзки в модерните стопански системи е невероятно да се каже какво е услуга и какво стока, тъй че цялото това разделяне няма смисъл ", споделя пред " Капитал " Валтрауд Шелкле от Европейския институт към London School of Economics (LSE). И добавя, че другият проблем е убеждението, че Брюксел ще разреши на британците да събират мита и такси върху предопределени за Европейски Съюз артикули. " Не знам за друго съглашение, в което казусът да е подобен, тъй че това ще бъде напълно ново. Освен това бизнесът не беше необикновено впечатлен от направеното до момента. Затова считам, че цялото нещо мъчно ще бъде прокарано, само че не поради изказванията на Джонсън за " полу-Brexit ", а тъй като към момента прекомерно доста се упорства за сортиране единствено на това, от което Англия има полза ", обобщава анализаторът от LSE.

В реалност проектът е първият сериозен опит за показване на английската политика по Brexit от референдума за излизане от Европейски Съюз насам и предлага отстъпки за възкръсване на договарянията с Брюксел. Но тактиката на Мей остава незавършена и цялостна с двусмислици, които тя би трябвало да почисти, до момента в който се бори за благосклонността на Брюксел, без да изгуби опората на личните си консерватори. И е доста евентуално министър председателят да бъде подложена на напън от евроскептиците да се откаже от предложенията от Чекърс в подмяна на оставането й на поста. Наистина надали някой би желал да е на мястото на Мей сега. Планът от Чекърс

- Англия ще " поддържа общ устав за всички артикули " дружно с Европейски Съюз след Brexit. Тя " ще продължи да хармонизира разпоредбите си с европейските ", с цел да обезпечи безпроблемна търговия на границата, в това число за Северна Ирландия. Парламентът ще дава отговор за английската комерсиална политика и ще има правото да избере да се отклони от разпоредбите на Европейски Съюз, " приемайки, че това ще има последици ". За услугите ще има " други сделки ", " където е в наш интерес да сме гъвкави регулаторно ".

- Границата сред Англия и Европейски Съюз ще бъде третирана като " комбинирана митническа територия ". Лондон ще ползва вътрешни цени и търговски политики за артикули, предопределени за Обединеното кралство, само че ще постанова цените на Европейски Съюз и техния еквивалент за артикули, които ще се насочат към Европейски Съюз. Англия ще може да " управлява личните си търговски мита с останалия свят ", без да провокира разтърсвания по границата. Това също по този начин заобикаля " твърда " ирландска граница.

- Обединеното кралство ще приключи свободното напредване на хора, " което ще върне контрола на страната над това какъв брой хора идват ". " Рамка за подвижност " ще разреши на жителите на Англия и на Европейски Съюз да пътуват до териториите си и да аплайват за работа и обучение. Нови попълнения

Преговорите на Англия с Европейски Съюз се поемат от Доминик Рааб, който е покровител на напускането на съюза и до момента бе министър по жилищното строителство, районите и локалното самоуправление. Джереми Хънт пък е новият министър на външните работи. Той бе министър на опазването на здравето и на референдума през 2016 година се разгласи за оставане на Англия в съюза, само че от този момент се преориентира към идеята за Brexit. Сега разяснява, че " би трябвало да реализираме съглашение с Европейски Съюз, основано на това, което бе контрактувано от кабинета в Чекърс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР