Премиерът Тереза Мей изгуби първо гласуване за Брекзит в парламента,

...
Премиерът Тереза Мей изгуби първо гласуване за Брекзит в парламента,
Коментари Харесай

Първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит

Премиерът Тереза Мей изгуби първо гласоподаване за Брекзит в Народното събрание, поради което е евентуално държавното управление в Лондон да се откаже от закрепената дата 29 март 2019г., която до момента представяше като моментът, в който Англия ще напусне Европейския съюз.
След протест на проевропейски настроени членове на личната ѝ Консервативна партия Камарата на общините реши, че окончателната дума за одобрение изискванията на договорката, която Мей договаря с останалите 27 страни от Европейски Съюз, както и задействането ѝ в страната, ще станат само след категорично единодушие на депутатите. Министрите имат право да разпоредят на подведомствените им организации да спрат да извършват регулациите и законите на Европейски Съюз, само че след днешното решение те ще би трябвало да получат утвърждение от долната камара на Народното събрание, с цел да приложат това си право.

Всички английски медии и международни организации пишат, че след днешния избор раздялата може да стане още по-сложна. С този резултат Тереза Мей отива на следващия ден в Брюксел за среща с останалите водачи на Европейски Съюз, които ще разискват и оповестената едвам преди няколко дни договорка на договарящите екипи за края на първата фаза на договарянията. С нея би трябвало да се посочи по какъв начин ще се разделят Англия и Европейски Съюз, с цел да се премине към втора фаза - договаряния какви ще са връзките след " развода ".

До последния миг на дебатите министър председателят опитваше да убеди народните представители да поддържат държавното управление. Но с резултат 309 (включително на 12 консерватори) против 305 гласа те на процедура отслабиха още повече позициите ѝ на договарянията.

Увеличава се и натискът над министрите да се откажат към този момент от внасяне за гласоподаване на поправката, с която се фиксира в закон датата 29 март 2019 година като " Денят на Брекзит ". Причината е, че държавното управление може да реши, че има възможност да изгуби и този избор, предстоящ идната седмица, а това биха били две провали в границите на няколко дни. Говорителка на държавното управление съобщи, че държавното управление е " разочаровано " от днешния резултат, само че и че той " не ни пречи да се подготвим за установяване на " Денят на Брекзит ".

" Ройтерс " разяснява, че седемте дни на парламентарни диспути са разкрили какъв брой разграничени остават по въпроса двете огромни партии в страната, Народното събрание и обществото като цяло. Тереза Мей наподобява по-слаба след вота половин година, откакто сама провокира предварителни избори, изгуби на тях болшинството си и стана подвластна от поддръжката на 10 депутати от Северна Ирландия.

По време на дебатите Мей предизвести, че има възможност депутатите да основат обстановка, в която да не може да се извърши гладко овакантяване на Европейски Съюз. Така Народното събрание изпраща сигнал, че може да праща министрите назад на масата на договаряния, в случай че реши, че контрактувана от тях договорка не е задоволително добра. Министърът на правораздаването Доминик Рааб разяснява, че у европейската страна на договарянията може да се сътвори усещане, че Лондон е подготвен да одобри каквато и да е договорка, заради което Европейски Съюз ще предложи неизгодни условия.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР