Премиерът призова за прагматични решенияШенген изцяло трябва да се преработи.

...
Премиерът призова за прагматични решенияШенген изцяло трябва да се преработи.
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Шенген трябва да се преработи

Премиерът прикани за прагматични решения


„ Шенген напълно би трябвало да се преработи. Това ще стане в скоро време. Има страни, които нямат място там, тъй като свободното придвижване на хора, не значи безотговорно придвижване. ” Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на академичната си лекция в УНСС, проведена от „ Труд ” и Университета за национално и международно стопанство. Темата на обществената лекция бе „ България, Балканите, Европа и светът ”.

Попитан от студент дали идното европредседателство дава преимущество на страната ни за Шенген и еврозоната, министър председателят отговори: „ Председателството не значи ръководство. То не дава преимущества ”. Борисов акцентира, че е оптимист за влизането на България в чакалнята на еврозоната, защото отговаряла на всички критерии и не представлявала никакъв риск.

Ставаме кръстопът на транспортните коридори


Премиерът напомни, че на 6 и 7 декември в София ще се организира среща на балканските водачи. Разказа и че следва сключване на съглашения за създаване на общите планове по кулоар номер 8. „ До година-две ще има автомагистрала до Белград, имаме връзките със Солун и Истанбул ”, акцентира Борисов. Според него България се трансформира в натурален кръстопът на редица значими транспортни коридори. „ Това е добре и за нашата съседка Турция, и за Русия и за всички, които са по пътя на коприната до Китай. Считам, че с Китай ще се разберем и следващата година София ще е хазаин на формата „ 16+1 ”. В Унгария ми предстоят диалози с китайския министър председател по този тематика ”, добави министър председателят.

Ролята на Балканите


Балканите могат да заместят Англия в Европейски Съюз. „ Ако Западните Балкани не влязат в Европейски Съюз, това ще е по-голям риск за Европа ”, сподели Борисов. Той уточни, че без европейска вероятност младежите напущат своите страни. Премиерът предизвести, че в случай че избягат младежите ще дойдат повече емисари, джихадисти е мафията ще цъфти.

Той призна, че страните от Западните Балкани към момента не са подготвени да влязат в Европейски Съюз, само че съгласно него е доста значимо да имат европейска вероятност.

„ Иначе младите ще емигрират и след това ще се сблъскат с нашия проблем – 2,5 милиона българи работят за непознати стопански системи, а ние сме принудени да внасяме работна ръка от Украйна и Молдова ”, предизвести министър председателят. Той регистрира като първи собствен триумф, че тематиката Балкани влезе в дневния ред на Европа и благодари на европейските водачи.

Отношенията с Турция


По време на лекцията си Борисов укори водачите на страните в Европейски Съюз за отношението им към турския президент Реджеп Ердоган. „ Преди две години, когато се изказвах в Европейския съвет по тази тематика, това звучеше зле. Но аз бях уверен, че в Европейски Съюз не би трябвало да си вършим граници вътре, а да се оградим извън ”, сподели Борисов. Той напомни, че Турция има най-силната войска на южния фланг на НАТО. „ Това, че Ердоган отдръпна своите 40 военни от ученията в Норвегия е притеснително. Аз от дълго време слагам въпроса за Турция на срещите на върха. Питал съм: След като проявяваш такова съмнение към някого, разумно ли да е дадеш пушка, да пази гърба? ” Борисов прикани Европейски Съюз да продължи с разговора и с партньорските връзки с Анкара.

„Близо 3 милиона бежанци са там. Какво ще стане като тръгнат насам. Берлин и Париж са надалеч, ние сме комшия. Споразумението работи добре и е най-правилно с цел да държим миграционния напън отвън ЕС“, сподели Борисов. Той назова Турция „стратегически сътрудник и в НАТО и в Европа“.

„Лесно е да критикуваш Ердоган, само че какво печелиш от това. Да не се поддаваме на страсти, а да търсим прагматични решения“, прикани министър председателят.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев:


Лекцията е знак на почитание към академичната общественост


 02_1-1 Лекцията на премиера Бойко Борисов е знак на почитание към академичната общественост на УНСС- най-големият и най-старият бизнес университет, водач в българското обучение и просвета.

Лекцията е продължение на традицията, чието начало датира от началото на университета. В УНСС са се обучавали 6-ма министър председатели, 14 вицепремиери, 15 министри на финансите, 6 министри на външните работи.

Във всеки един от трите кабинета на „ Борисов ” има преподаватели и студенти от УНСС.

Отзвук от бизнеса


Николай Вълканов, ръководител на Българската минно-геоложка камара:


С такива срещи можем да задържим студентите у нас


 02_11 Въпреки че мислите на студентите най-вероятно са свързани с това по какъв начин да се осъществят на пазара на труда в България и дали да не потърсят реализация в чужбина, такива лекции са добър образец по какъв начин можем да ги задържим в страната. На първо време те виждат почитание от страна на страната, от страна на премиера Бойко Борисов. За тях е значимо, че министър-председателят персонално дебатира с тях по разнообразни тематики и хрумвания, изслушва проблемите им. Подобен жанр срещи, като се изключи че би трябвало да зачестят, демонстрират и напъните на държавното управление да сътвори нужната основа за спечелването на доверието на младежите в България.

На масата бяха сложени значими тематики за България, Балканите и Европа и дръзвам да настоявам, че водачите на Европейския съюз би трябвало да се вслушват повече в предложенията на премиера за цялостната външна политика на Стария континент. Ключовата дума след такава лекция и за нас като бизнес, и за цялостната зала със студенти, би трябвало да е „ успокоение ”. Това е главното обръщение.

Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ:


Премиерът насочи мощни послания за външната политика на страната


 02_10 Много исторически стъпки в международен мащаб са дебатирани първо в университетските аудитории и съм щастлив, че виждам тази процедура да се осъществя и в България. Благодаря за поканата. Доволен съм от срещата, тъй като министър председателят Бойко Борисов насочи мощни послания за външната политика на страната пред университетските среди и бизнеса. Първо – Турция е стратегически сътрудник и ние не можем да си позволим да подценяваме този факт. Освен това – не можем да загърбим Западните Балкани, те имат почтено място в Европейски Съюз. След напускането на съюза от Англия, те могат да запълнят този вакуум и ние би трябвало да работим за това. Чест прави на премиера, че макар особеното мнение по въпроса на някои водачи от съюза, той отстоява европейското развиване на района.

Такива срещи са нужни няколко пъти в годината, тъй като с изключение на симптом на транспарантно ръководство, са значим образец за младежите, които препълниха залата. Студентите би трябвало да знаят от първа ръка какво счита да прави държавното управление по значими за външната политика въпроси, тъй като част от тях от време на време се губят в потока от подправени вести.

Студенти от УНСС пред „ Труд ”:


Оптимисти сме след срещата


Оптимисти след срещата си с премиера Бойко Борисов. Така се дефинираха студентите от УНСС, които изслушаха лекцията му и съумяха да зададат въпросите си. Категорични са, че диалогът им с министър-председателя е бил извънредно потребен.

„ Всеки се тормози, когато министър председателят застане против него. Има интелигентни и готови студенти в УНСС и те го демонстрираха през днешния ден ”, съобщи ръководителят на Студентския съвет Кристиян Маджуров пред „ Труд ”.

Според възпитаниците на университета прожекторите ще бъдат ориентирани към България през шестте месеца на европредседателството. „ София ще бъде в центъра на Европа. Това може да повлияе позитивно за влизането ни в еврозоната и в Шенгенското пространство. ”, заключи докторантът от катедра „ Управление ” Даниел Парушев.

Даниел Парушев, докторант в катедра „ Управление ”:


Чакаме го най-малко един път годишно в УНСС


 03-10 Беше доста потребно да създадем среща с премиера Бойко Борисов. В последните години не се беше случвала такава и сме извънредно радостни, че тя се реализира в университета. Темите, които разяснява Бойко Борисов, са извънредно настоящи и ще бъдат наранени по време на европредседателство ни.

Обръщам се с зов към премиера – да идва по-често в УНСС, това беше първата му аудиенция като министър-председател. Много скъпо е за студентите да срещнат с подобен човек. Веднъж в годината ние го чакаме, а за какво не и с други посетители като Доналд Туск, да вземем за пример.

Людмила Петрова, „ Международни връзки ”, III курс:


Харесаха ни позитивните вероятности пред страната


 03-13 Премиерът съумя да отговори на всичките ни въпроси. Хареса ми, че беше извънредно прецизен. По никакъв метод не се отклони от тематиката не лекцията. Той изложи вероятностите за България, това, което ни следва и се изрече доста позитивно за нещата, които нашата страна може да получи като позитиви от европредседателството.

Георги Костадинов, „ Финанси ”, III курс:


Пътят ни е в Европа


 03-16 Смятам, че всичко, което сподели министър председателят Борисов, е настоящо. Беше навръх място и в областта на нещата, които ще се случат и на равнището, на което сме сега. Зададох му въпрос дали участието на България в Европейския съюз е позитивно. Отговорът му беше, че би трябвало да гледаме за кои дестинации в Европа хората хващат самолетите и че пътят на страната ни е Европа.

Кристиян Маджуров, магистър по „ Международни финанси и бизнес ” и ръководител на Студентския съвет:

България да бъде мост на Балканите


 03-15 В УНСС са хората, които са бъдещото на България. Лидерите ще излязат отсам. Тук са хората, които би трябвало да развиват България, по тази причина срещната с Борисов беше доста потребна. Темата за Турция, която засегна министър председателят, е извънредно настояща. Тя е наша външна граница и би трябвало да имаме положителни взаимоотношения. България би трябвало да бъде мост и в връзките със Западните Балкани, тъй като ние се намираме в центъра на Балканите. Трябва да интегрираме Западните Балкани. Трябва да ги приобщаваме и Европа да става все по-голяма. Европредседателството е на прага ни. Това ни дава късмет да потвърдим, че можем да се оправим с предизвикването.

Симона Манджурова, „ Икономика с чуждоезиково образование ”, II курс:


Борисов внася почит


 03-11 Харизмата и респектът, които внася министър председателят, ме впечатлиха най-силно. На всеки заложен въпрос отговори тъкмо това, което би трябвало. Беше извънредно съответен.

Ангел Стойков, „ Икономика на туризма ”, IV курс:


Ще бъдем в центъра на всички събития


 03-12 Едва ли единствено ние, студентите можем да дадем оценка задоволително готови ли сме за европредседателството. По думите на Бойко Борисов ние сме подготвени, готови сме за ротационното приемане. Ние, както допускам и ръководещите, чакаме тези шест месеца да минат безпроблемно. България ще стане център на всички събития за този интервал и мое персонално мнение е, че сме подготвени за това предизвикателство, с неговите позитивни и негативни страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР