Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо

...
Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо
Коментари Харесай

Премиерът Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало

Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало. За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от интервала му на образован министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с положителни връзки в партиите, подкрепящи кабинета.
Това демонстрира изискана от в. " Сега " информация от държавната пресслужба за назначените досега членове на политическия кабинет на Денков.
Начело на политическия кабинет на премиера застана Иван Модев. Модев е основна фигура в партийното строителство на Политическа партия и доста непосредствен до Денков - той бе отпред на политическия му кабинет като министър на образованието.
Модев е с дълга биография в региона на младежките политики и със солидни позиции при разнообразни държавни управления. Той е наследник на някогашния общински консултант на Българска социалистическа партия и регионален шеф на София Тодор Модев. Иван Модев оглавяваше разнообразни структури, свързани с европейското финансиране на младежките и просветителни политики, беше шеф на основната дирекция за ръководство на структурните фондове в региона на образованието при министър Тодор Танев.
Любопитно е, че сестрата на Иван Модев - Мариела Модева, бе зам.-министър на туризма в първия кабинет " Петков " и след това при служебните кабинети и се спрягаше за поста и в този момент. Според информации обаче е отпаднала поради подозрения, че ще попадне в обстановка на спор на ползи. Модева е близка до Българска социалистическа партия и е била даже претендент за евродепутат от партията през 2019 година
Интересен е изборът на съветници в региона на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс. За консултант по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков, който беше боен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в несполучливия опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ. Заков самичък заяви, че става консултант на Денков в профила си във " Facebook ".
Заков стана прочут, като стана боен министър в кабинета на Кирил Петков на пожар. Дотогава той беше непрекъснат представител на България в НАТО и замести като началник на Министерството на защитата Стефан Янев, който бе заставен да напусне по това време. Заков получи поддръжката на 184 депутати от групите на Политическа партия, ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Движение за права и свободи се въздържа, а " Възраждане " не взе участие в гласуването. Изборът на Заков беше непредвиден. Буквално половин час преди началото на пленарното съвещание към момента се смяташе, че отпред на ведомството ще застане военният специалист от Политическа партия Тодор Тагарев. И до момента не е ясна  същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. Сега Тагарев към този момент е боен министър, а Заков - консултант на премиера Денков.
Денков реши да резервира консултант на предшественика си Гълъб Донев за сектор " Вътрешна сигурност " - Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на Министерски съвет при Донев и евентуално ще остане подобен.
Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше консултант по военната сигурност. През 2018 година Радев ненадейно го направи началник на Националната работа за защита, което потвърждаваше, че му е доста правилен.
Още по-изненадващо обаче Дяков напусна поста през 2019 година по незнайни и до момента аргументи и не остана в президентството. Тогава той отиде в бюрото за отбрана, когато то беше към тогавашния основен прокурор Иван Гешев. Че е напуснал и това място, се разбра, когато стана ясно, че е станал секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет по времето на Гълъб Донев. Нещо, което е нямало по какъв начин да стане без глобата и единодушието на президента Радев.
Дяков приключва през 1987 година Военния факултет на ВИФ " Георги Димитров ". От 1992 година е на работа във Военна полиция, а след това 4 години ѝ е шеф. Тогава става и военачалник. Преди да стане консултант на Радев, работи в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Нидерландия.
По въпросите на военно-промишления комплекс ще дава отговор човек, непосредствен на ген. Атанас Атанасов. За поста е определен Веселин Марков, някогашен чиновник на ДАНС. Марков е нещатен помощник в Народно събрание на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов. Марков поема основен сектор на фона на войната в Украйна и желанията на новия кабинет за по-активна политика в оказването на поддръжка на Киев.
За двустранните връзки и въпросите на Европейски Съюз в политическия кабинет ще дава отговор Таня Гермер. Гермер се появи в лист на назначени на цивилен контракти специалисти при кабинета " Петков ". Справка в комерсиалния указател демонстрира, че тя е била в управлението на организациите за експортно обезпечаване и за поощряване на търговията в кабинета " Сакскобургготски ", взела участие е и в борда на " Български пощи ".
За административните въпроси в кабинета Денков ще дава отговор Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция " Човешки запаси ".
Международните организации и съдействие се поема от Екатерина Димитрушева, правист. Тя бе народен представител от Политическа партия в 47-ото Народно заседание.
В политическия кабинет са още Пламен Славов - парламентарен секретар, и Румяна Дилова - помощник в кабинета на Иван Модев.
Вицепремиерът Мария Габриел ще разчита в кабинета си на човек, с който работи от години - Мария Колева. Тя бе заместник-началник на кабинета на Габриел като еврокомисар с ресори обучение, стратегия “Еразъм ”, цифрово обучение.
Парламентарен секретар на Габриел ще бъде Елена Найденова, издигана в парламентарни листи на ГЕРБ като кандидат-депутат за София.
За консултант е назначена Десислава Чернева. Лице със същото име работеше като специалист към дирекцията на икономическото министерство за еврофондовете за конкурентоспособност в мандата на кабинета " Борисов 3 ".
В кабинета на Габриел е привлечена като специалист и Росица Цонева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР