Премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи

...
Премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи
Коментари Харесай

Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков изиска от президента Румен Радев да освободи ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, заяви той на брифинг в Министерския съвет. Правителството координира работата на службите, сподели министър председателят и добави, че е изгубил доверието в управлението на ДАНС. В отговор на въпрос дали има нова кандидатура за ръководител на Денков отговори, че няма. 

Премиерът сподели, че през днешния ден в отговор на негово публично искане е очаквал ръководителят на ДАНС Пламен Тончев да показа стимулирано предложение за предварително освобождение на заместник-председателя на организацията Деньо Денев. Вместо предстоящото предложение, Денков е получил отвод поради " липса на причини ". Премиерът напомни, че Денев е създателят на така наречен информация от ДАНС от 26 октомври, съдържаща, по думите му, непроверени и манипулативни изказвания и внушения. С тази информация ДАНС даде началото на саботажа против машинното гласоподаване на първия тур на изборите, сподели министър председателят.

Той цитира отчет на Държавната комисия по сигурността на информацията, съгласно която тази информация е в нарушаване на закона в частта незаконна активност против публичния ред. Отказът на ръководителя на ДАНС да освободи своя заместител, откакто преди изборите не ми даде пожелан от мен отчет за евентуалните опасности, ми дава ясни сигнали, сподели Денков. Първият е, че Тончев утвърждава противозаконните дейности на Денев. Второ, че няма възражения против злонамереното потребление на тази информация за дестабилизиране на изборния развой, сподели министър председателят. Той разчита тези дейности като умишлен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е следващ случай, в който ръководителят на ДАНС не извършва отговорностите си, съобщи Денков. Затова и министър председателят е изпратил доскоро до президента Радев претекстовете си за освобождение на Пламен Тончев от поста ръководител на ДАНС.

За това свое решение министър председателят уточни и още няколко аргументи. Преди седмица България влезе в сивия лист за пране на пари, сподели министър председателят. Основна координираща институция за осъществяване на рекомендациите от Комитета на специалистите за оценка на ограниченията за битка с изпирането на пари и финансиране на тероризма към Съвета на Европа е точно ДАНС. Персонална отговорност носи ръководителят ѝ, сподели Денков. Очевидно, съгласно премиера, е, че ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. 

Денков напомни и позицията на ДАНС от 30 май 2023 година в Народното събрание, с която според него ДАНС направи неприемливи за организацията политически мнения. Нарушение е и изпратената на 23 септември 2023 година позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки по отношение на политическата система в страната и по отношение на съответни политически фигури, уточни Денков. Той добави, че тези позиции опонират на законовите и етичните правила, по които работи организацията, съгласно които ДАНС е задължена да работи безпристрастно  и обективно при съблюдаване на цялостен политически неутралитет.

При митингите в бранш енергетика, който има директно отношение към националната сигурност, министър председателят не е получил никаква изпреварваща информация от ДАНС, а е имало нужда от такава. Денков добави и неприемането на годишния отчет на ДАНС за 2022 година в Народното събрание, което е казус и значи, че организацията не е отговорила  на упованията на болшинството на контролния си орган - Народното събрание.

Според Денков всички тези обстоятелства демонстрират, че при сегашното управление на ДАНС не може да се подсигурява устойчивостта на системата на националната сигурност. Координация и доверие сред кабинета и управлението на ДАНС сега няма, добави Денков.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР