Премиерът Николай Денков каза в четвъртък, че ротацията в правителството

...
Премиерът Николай Денков каза в четвъртък, че ротацията в правителството
Коментари Харесай

Денков поиска да е външен министър, за да е по-лесна ротацията с Габриел

Премиерът Николай Денков сподели в четвъртък, че ротацията в държавното управление би станала най-лесно, в случай че с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел си разменят местата.

Новината идва на фона на през последните дни сред ръководещите сътрудници ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) за това кой да заеме поста външен министър след ротацията през март. По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , че тя " няма да се случи непременно ".

Към позицията на ГЕРБ се причисли и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски , съгласно който Габриел би трябвало да е министър председател и външен министър.

Темата беше повдигната още веднъж в четвъртък сутринта, когато Денков отговаряше на въпроси по настоящи тематики на публицисти и жители във Facebook. „ Така най-лесно може да се направи ротацията, сменяме си местата с госпожа Габриел и след девет месеца връщаме обстановката, каквато е в този момент, без да има потребност от спомагателни промени ", сподели Денков.

Той добави, че министър председателят и външният министър имат особена роля във всяко едно държавно управление, защото това са хората, които контактуват най-много с държавните ръководители и с интернационалните представители на други страни, по тази причина те са тези, които работят дружно или се сменят един с различен, когато има някаква такава промяна.
Мигрантите от Австрия
Денков сподели също, че от началото на годината България е върнала повече мигранти, в сравнение с е приела по Дъблинското съглашение.

Думите му идват на фона на изказвания от началото на седмицата, че след присъединението на България към Шенген по въздух с чартърни полети от Виена ще бъдат върнати голям брой бежанци от Афганистан и Сирия в България. По-късно стана ясно, че са се върнали 18 мигранти.

" Всяка година в България се връщат мигранти, като те варират от няколко десетки до няколко стотици. Миналата година от Австрия са върнати 113 души. Горе-долу същата численост връщаме и ние на страните по генезис на мигрантите ", добави министър председателят.
Тръмп и НАТО
Денков също по този начин подлага на критика позицията на някогашния американски президент Доналд Тръмп във връзка с отбраната на членки на НАТО.

В събота Тръмп, който е най-вероятният претендент за президент на Съединени американски щати от Републиканската партия на изборите през ноември, сподели по време на предизборно събитие, че ще „ насърчи “ Русия „ да прави каквото си желае “ със страните от НАТО, които не изразходват задоволително средства за защита. Тръмп беше подложен на критика от съдружниците на Съединени американски щати, както и от посланичката на Вашингтон в Алианса Джулиан Смит .

Денков дефинира като " невнимателно " изявлението на Тръмп, и сподели, че сходни думи думи могат да насърчат агресорите. " България си научи урока и след доста години, в които нямаше вложения в армията, в последните години имаме доста сериозен прогрес ", сподели още той.

През юни 2023 година Денков стана министър председател за 9 месеца, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи след съглашение сред ПП-ДБ и ГЕРБ. 6 март е, с цел да може този на Габриел да стартира работа. Очаква се в него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР