Премиерът Николай Денков готви скорошно посещение в Австрия, докато междувременно

...
Премиерът Николай Денков готви скорошно посещение в Австрия, докато междувременно
Коментари Харесай

Срещи за Шенген: Премиерът скоро на посещение във Виена, Нидерландия е по-благосклонна

Премиерът Николай Денков готви скорошно посещаване в Австрия, до момента в който в това време Нидерландия изчаква отчетите на Европейската комисия за върховенството на закона, с цел да реши дали трансформира позицията си за приемането на България в Шенген.

Това стана ясно след двустранните срещи на българския министър председател в границите на двудневния Европейски съвет в Брюксел.

Трябва да се направи всичко допустимо да се задържат мигрантите в страните, от които идват отвън Европейски Съюз, акцентира той

Много скорошното посещаване на Николай Денков във Виена е уговорено персонално с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Трябва да се работи за доверието към България, разяснява българският министър председател.

" Преодолейте разликите си с Австрия " - това е споделил на Николай Денков нидерландският министър председател Марк Рюте, чиято страна беше втората, която ни спря предишния декември за Шенген.

Инвестициите в защита ще стигнат 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, сподели той

Рюте е подал сигнал, че е отворен за промени, в случай че отчетът на Брюксел за върховенството на закона в България при започване на юли е положителен.

За влизането ни в Шенген Австрия би трябвало да продължи да бъде убеждавана, само че Нидерландия наподобява по-отворена.

НАТО планува и основаване на нови структури по източния фланг

" Това, което с Марк Рюте на самия Съвет стана дума – той сподели, че е по-отворен в посока приемане в Шенген, само че сподели ясно, че би трябвало да преодолеем разликите си с Австрия. За него са по-важни отчетите, които чакаме от Европейска комисия. Той сподели: сега няма потребност от визити, дано да излезе отчетът, дано да забележим какво написа вътре, нека да сте си свършили работата във връзка с законите, за които сме поели ангажимент. И в случай че наподобяват добре нещата, тогава той би могъл да убеди неговото общество, неговите сътрудници политици, че всичко е наред ", сподели Николай Денков.

Засилването на защитата на външните европейски граници остава приоритет, директно обвързван с Шенген.

Ние продължаваме да ви поддържаме и по земя, и по море, и по въздух, сподели той

" Имаме два пилотни плана – в България и в Румъния, с поддръжката на Европейската комисия, на Фронтекс, на Европол и на Европейската организация за леговище. Те са в ход ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Именно миграционният напън върху Европа още веднъж се оказа непреодолимо затруднение пред намиране на компромис и Европа остава разединена. 25 страни поддържат Европейския пакт за миграцията, само че Полша и Унгария блокираха решенията и изрично отхвърлят правилото за вътрешно солидарно преразпределение на мигранти сред страните членки.

Европейската комисия приветства напредъка, реализиран през последните три месеца от двете страни

С края на този Европейски съвет завършва и шведското ротационно председателство. От среднощ щафетата поема Испания за идващите шест месеца. Именно през този интервал България и Румъния се надяват на пробив за Шенген.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР