Премиерът Николай Денков днес бе в Народното събрание, където отговаряше

...
Премиерът Николай Денков днес бе в Народното събрание, където отговаряше
Коментари Харесай

Николай Денков обясни целта на посещението в САЩ

Премиерът Николай Денков през днешния ден бе в Народното събрание, където отговаряше на въпроси на народни представители. След неговото чуване в пленарната зала той отговори на сложени от публицисти въпроси в коридорите на Парламента.

Уверявам ви, че няма да отида на пътешестване, което не си коства. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като подобен. Това сподели Николай Денков в отговор на въпрос за пътуването му в Съединени американски щати. Напълно неточно е да се афишира такава информация авансово и да се желае доклад авансово, добави Денков. Вчера Бойко Борисов съобщи пред медиите, че е чул за приготовление на командировка в Съединени американски щати, в която “една голяма делегация ще харчи държавни пари ”.

Очевидно се прави опит да се блокира едно такова пътешестване със клюки и внушения, добави министър председателят. 

Да ви напомня, че съм работил в Съединени американски щати, сигурно имам доста другари там, само че отивам не с цел да ги видя, а като министър-председател на България, добави Денков. 

Той уточни, че е поканил Борисов на среща, на която ще разговорят за ротацията и оценките за работата на министрите. Първо аз предложих на Борисов да се забележим, писах му известие, дано да се забележим, защото от дълго време не сме имали среща и е добре да стартираме да си приказваме непосредствено, а не да си приказваме през медиите. Смятам диалозите през медиите за нещо нездравословно, добави Денков.

Той бе безапелационен, че откакто Бойко Борисов като министър-председател е пътувал до Съединени американски щати, е напълно естествено и той като министър-председател да пътува до Съединени американски щати.

“Разбира се задачите и срещите имат своята логичност, ясно е, че когато пътуването се оформя или в края на мандата, или при започване на мандата ми като вицепремиер могат да бъдат разнообразни задачите и срещите ”, добави Денков. Уверявам, че няма да отида на пътешестване, което не си коства във връзка с наличието на диалозите, в които да показва, целите на България и резултатите от ръководството до момента и дилемите за ръководството през идващите месеци ”, съобщи Денков. 

На въпрос за неяснотите към това пътешестване, той разяснява, че е напълно обикновено, когато се възнамерява едно пътешестване да има разновидности, които да се разискват.

“Това, което видях, че циркулира по медиите е единият от разновидностите, които сме обсъждали, само че също по този начин е напълно обикновено доклад за пътуването да се дава, откакто е минало пътуването. Аз не виждам никаква причина да влизам повече в тази полемика ”, добави той.

По думите на Денков разделянето на управляващите изисква изпълнителната власт да извършва своите отговорности и по-късно Народното събрание да управлява по какъв начин се извършват тези отговорности. Намирам за изцяло неточно да се афишира такава информация авансово – тя е вътрешна преписка, добави той. 

Относно думите на Бойко Борисов, че ротацията не е непременно и слуховете, че отива в Съединени американски щати, с цел да търси поддръжка да продължи поста си, Денков сподели, че в никакъв случай не са обсъждали такава опция. Както споделих отивам в Съединени американски щати да показва целите на България, резултатите, които са реализирани до момента, добави той. 

“Когато се осъществя тази командировка, когато се върна ще се доклада. Действително напълно ще поддържа това, което е споделил господин Борисов – да, ротацията не е непременно. Ротацията ще се случи и би трябвало да се случи, когато имаме ясни гаранции, че ще продължи работата по управническата стратегия, когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска страна, която поддържа главните европейски цели, която се бори за увеличение на приходите и понижаване на неравенствата. Това са задачите, за които ние се борим, в случай че можем да ги осъществяваме – ще има ротация, в случай че не можем – няма да има ”, сподели Денков. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР