Премиерът Николай Денков даде извънреден брифинг, в който обяви, че

...
Премиерът Николай Денков даде извънреден брифинг, в който обяви, че
Коментари Харесай

Денков за зърнарите: Срещи се провеждат от 25 юли и тогава почти всички бяха съгласни да падне забраната за внос от Украйна

Премиерът Николай Денков даде ексклузивен брифинг, в който разгласи, че срещи с производителите в България се организират още от лятото - първата е била на 25 юли. Тогава, разкри Денков, съвсем всички от поканените 35 организации в животновъдния бранш са се съгласили да падне възбраната за импорт от Украйна. Министър-председателят изброи четири обстоятелството, които, по думите му, са останали нечути, само че са значими. Първият бе точно, че разговор сред държавното управление и заканилите се да блокират от на следващия ден страната производители в действителност има. Денков добави още, че на срещата са участвали министрите на земеделието и на финансите Кирил Вътев и Асен Василев. 

" Същите организации вземат участие и в работните групи по стратегическия проект в земеделието. Както и до момента, кабинетът е подготвен за разговор във всеки един подсектор, с цел да се видят характерните проблеми ", съобщи министър председателят. Според него вторият нечут факт е, че главният проблем в действителност към този момент е решен - решението е в съглашението, което бе обяснено от Европейска комисия:

" Два пъти персонално разговарях с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, защото неговата страна одобри да наложи ограничавания на избрани групи артикули, с цел да не се пренасити пазара.От нас се очаква да определим от кои артикули какви количество мажем да приемем, а това ще се реши след разискване с браншовите организации. Поканихме тези организации за диалог.Вместо това протестиращите сложиха ултиматуми и заплашиха с блокади. Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме подготвени да подновим разговора ". Николай Денков разяснява и изказванията, че стоките, идващи от Украйна, може да са рискови за здравето. Той бе безапелационен, че в България не са се допускали и няма да се позволяват такива.

" Има и ще има прецизни инспекции на стоките, които се внасят от Украйна. От 1 октомври 2022 година до влизането на възбраната - 3.05.2023 година, Българската организация по сигурност на храните е проверила 555 колета зърно от Украйна.-В нито една няма вредни субстанции. В една пратка от 40 тона са открити вредители, като цялото количество е върнато ", сподели Денков. По думите му след рухването на възбраната - от на следващия ден, всички артикули, които са импорт, ще бъдат в допълнение преглеждани. Четвъртият факт, който е останал нечут, само че е значим, съгласно Денков е, че държавното управление към този момент работи по смяна на методика, по която се разпределят субсидиите, с цел да са по-балансирани, с цел да има за дребни и междинни производители - плодове, зеленчуци, месо, мляко, мед. Премиерът изясни, че е подготвен да се извини за думите си, че не договаря с терористи, само че напомни, че има производители, които единствено за няколко години са си " накупили вили и яхти ". 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР