Премиерът не може да си позволи повече политическа нестабилност, заяви

...
Премиерът не може да си позволи повече политическа нестабилност, заяви
Коментари Харесай

Бабкен Матевосян: За тази и следващата година Пашинян си е гарантирал сериозна обществена подкрепа

Премиерът не може да си разреши повече политическа неустойчивост, съобщи в предаването „ Преди всички “ Бабкен Матевосян - лекар по политически науки, откривател към Института за изследване и разбор на Евразия.Днес в Армения се чака министър председателят Никол Пашинян да подаде оставка, с цел да форсира свикването на предварителни парламентарни избори. 
Според него най-обещаващата прогноза е, че Народното събрание ще се разпусне през тази или идната седмица и ще има предварителни избори при започване на декември или в средата на месеца. Той изясни процедурата:

„ Има законово затруднение Народното събрание да се разпусне, защото има единствено два вероятни метода това да се случи. Първият е министър-председателят да подаде оставка, а Народното събрание да не успее да избере министър председател два пъти. По веднъж на седмица. Процедурата би лишила към 16 дни. Другият вероятен вид е конституционна корекция. След революцията се организираха избори за кмет на Ереван. И политическата мощ, ръководена от Пашинян, получи повече от 80% от гласовете. Другите партии, показани в Народното събрание, в това число тези, които поддържаха революцията, се уплашиха и се причислиха към предходния политически хайлайф, който към момента има депутати в Народното събрание. Те пробваха и съумяха да вкарат в Народното събрание нов закон, който усложнява първата алтернатива - с премиерската оставка. Законът влиза в действие 21 дни след гласуването му. Президентът има толкоз дни да го подпише или да го прати на Конституционния съд. А предходният ръководещ хайлайф по този начин подбра времето, че то да съвпадне със Срещата на Върха на Международната организация на Франкофонията и с тържествата за основаването на Ереван преди 2800 години, които ще отбележим на 20 и 21 октомври “, разяснява Матевосян. Той изрече мнение:

„ Колкото повече предходните ръководещи упорстват, толкоз повече хората желаят предварителни избори, тяхното държание единствено оказва помощ на Пашинян да резервира поддръжката, която има. Сами блокират пътя за развиване на нова съпротива “.

Според политолога за тази и за идната година Пашинян си е подсигурил сериозна социална поддръжка: „ Но след вота няма никакво подозрение, че групировката на Пашинян, в случай че се яви с партия или в коалиция, ще завоюва и то със сериозна поддръжка “.

Според Матевосян Армения се движи към развиването на по-демократично общество. Той е на мнение, че единственият проблем в идващите две години, е неналичието на същинска съпротива, на която хората да имат доверие, тъй като множеството партии са дискредитирани.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР