Премиерът Бойко Борисов се срещна с българския състезател по сумо

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с българския състезател по сумо
Коментари Харесай

Борисов се срещна с Котоошу в Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов се срещна с българския играч по сумо Калоян Махлянов - Котоошу.

"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както нееднократно съм казвал, Котоошу е дипломат на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които популяризират страната ни ", съобщи министър-председателят.

Котоошу бе първият българин, признат през 2002 година за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се състезава в елитната дивизия на професионалното сумо "Макуучи ", а през януари 2006 година получава сан "озеки ". Печели Купата на императора и става първият европеец, завоювал този трофей.

В момента най-известният български играч по сумо се занимава с развиването на личната си школа "Наруто бея " в Страната на изгряващото слънце. Махлянов описа пред Борисов, че се е посветил на треньорската активност.

Котоошу дойде у нас във връзка честванията на 60 години от предлагането и разпространяването на българското кисело мляко в Япония. В последните десетилетия то заема впечатляващия дял от 20% от пазара в азиатската страна, като неговата известност превъзхожда редица световноизвестни марки.

В рамките на срещата министър председателят и Котоошу разискаха още развиването на сумото у нас, планове, които биха го разпространявали, и интензивности в тази посока.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР