Премиерът Бойко Борисов призна, че смяната на състава на сегашната

...
Премиерът Бойко Борисов призна, че смяната на състава на сегашната
Коментари Харесай

ГЕРБ: Ще бъде сменен съставът на ЦИК, връщат старите прагове за преференциалния вот


Премиерът Бойко Борисов призна, че промяната на състава на сегашната Централна изборна комисия /ЦИК/ е нужна. Той е поканил на среща във вторниккоалиционните сътрудници от Обединени патриоти, с цел да обсъдят кворума в Народното събрание.Това стана ясно на брифинг след съвещание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

На ИК е решено също по този начин да бъдат върнати старите изборни преференциални прагове. Промените в Изборния кодекс бяха признати през предходната седмица на съвещание на Народното събрание, траяло петнайсет часа и половина, а разнообразни текстове бяха подложени на критика както от опозицията, по този начин и от представители на Оперативна програма.

Борисов посочи, че не Движение за права и свободи, а НФСБ (част от по-малката ръководеща коалиция) са били основен основател за повдигане на преференциалния предел, а Движение за права и свободи са ги подкрепили, въпреки че се приказва назад. Не желая по никакъв метод да оставим усещане, че на нас изборните правила ни въздействат, акцентира водачът на ГЕРБ.

За състава на сегашната ЦИК е склонен, че би трябвало да бъде заменен и е упълномощил задачата на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов. Предишната ЦИК беше с предварително преустановен мандат, когато ние бяхме съпротива, напомни Борисов, представен от Българска телеграфна агенция. Тази ЦИК и изборен закон бяха напълно промотирани от Мая Манолова при мандата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, добави той.

По отношение на различен доста оспорван миг - преференциалния избор, Борисов акцентира, че преференцията не е отпаднала, единствено е вдигнат прагът. За да няма спекулации, ще бъде възобновено остарялото положениу. Това ще стане или посредством ветото на президента, което в тази част ще бъде подкрепено от ГЕРБ, или самите депутатите от ГЕРБ ще внесат трансформира в ИК, изясни министър председателят.

Съумяха с една неистина да манипулират заедно публичното мнение, издебват ме, когато съм в чужбина, и основават напрежение. Благодаря на Георги Марков, че ме сигнализира, разяснява дейностите на левицата Борисов. Той разясни, че когато ГЕРБ са се нуждаели от Движение за права и свободи - по евроатлатнически тематики, за превъоръжаване на армията, от придвижването са ги подкрепили. Аз съм излизал и съм им благодарил, напомни водачът на ръководещата партия.

Георги Марков, народен представител от ГЕРБ от гражданската квота, изясни, че концепцията на ГЕРБ е главната тема в акцията за евровота да бъде каква Европа желаеме и каква България в нея. Той напомни и какво се е случило през последната година и половина - най-посе станахме водеща страна на Балканите, с една глава над останалите балкански страни, организирахме най-хубавото европредседателство, акцентира Марков. Затова не желаеме този спор и тези триумфи да се подменят с казуса на изборното законодателство.

В политическото управление считаме, че към този момент дадени някакви права на гласоподавателите, не е редно да се анулират, още повече че по места имаме доста положителни лекари, експерти, които могат да се възползват от преференциите.Вървим към Европа, не можем да вкарваме машинното гласоподаване, от което множеството страни са се отказали, разяснява и другия противоречив аспект Марков.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР