Премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният

...
Премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният
Коментари Харесай

Борисов, Цачева и Цацаров полагат усилия да защитят обвинените от САЩ българи

Премиерът Бойко Борисов, министърът на правораздаването Цецка Цачева и основният прокурор Сотир Цацаров организираха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които Съединени американски щати желаят екстрадиция . Те ги срещнаха с дейностите на българските институции в отбрана на правата им , а министър председателят Борисов ги осведоми, че ще предложи на Министерския съвет решение страната да поеме финансовите разноски при възможен правосъден развой в Съединени американски щати .

Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че България не слага под подозрение Договора за екстрадиция със Съединени американски щати , само че и че правата на българските жители ще бъдат защитавани. По думите на основния прокурор, направените разбори демонстрират, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той уточни, че не е изпълнено главното изискване за това, а точно - съществуването на двойна наказуемост.

 Няма предпоставки за изгонването на Желяз Андреев съгласно Цацаров Обновена
Няма предпоставки за изгонването на Желяз Андреев съгласно Цацаров

По-сложно ставало, когато от Съединени американски щати изпратят документи за екстрадиция

Премиерът Борисов акцентира, че текат съвещания сред българските институции и американските управляващи по проблема . Той разяснява, че на вчерашната си среща с дипломат Ерик Рубин е подчертал, че страната ще се ангажира с правата на българските жители. Борисов увери младежите, че все още и дипломат Рубин, и сътрудниците , които вземат участие в консултациите, демонстрират схващане и се отнасят градивно към решаването на казуса.

" Полагаме старания, каквото е належащо от страна на страната ще бъде направено във ваша отбрана ", изясни министър председателят и благодари за работа на основния прокурор и правосъдния министър по случая.

Желяз Андреев от своя страна благодари, с вярата справедливостта да спечелва.

 Няма да има още арести по случая с Желяз, увери Цацаров
Няма да има още арести по случая с Желяз, увери Цацаров

Съединени американски щати демонстрират схващане по случая и ще одобряват, че казусът не е наложителен

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше арестуван от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, Съединени американски щати, по обвиняване, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и против други 4 българи, работили в областта на аутсорсинга. Властите в Съединени американски щати желаеха Андреев да бъде екстрадиран , с цел да се изправи пред съда.

Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че по силата на контракта за екстрадиция сред България и Съединени американски щати Андреев би трябвало да бъде екстрадиран в границите на 60 дни . Малко по-късно Окръжната прокуратура в Добрич изиска мъжът да бъде арестуван за посочения период от 60 дни .

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка " Подписка " .

Междувременно стана ясно, че до момента в който Желяз е бил в ареста на него му е отказано правото да беседва със бранител .

На 12 април, четвъртък, беше публикувана информация, че управляващите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и различен българин - сътрудник на Желяз Андреев.

Случаят бързо се разчу и провокира мощна социална реакция в отбрана на българина. Организираха се митинги в няколко града в страната , както и онлайн петиция . Всичките цивилен начинания са под наслов " Да спрем изгонването на Желяз Андреев! "

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да обясни случая . Малко по-късно външният ни министър Екатерина Захариева предложения на среща американския дипломат в България Ерик Рубин. Посланикът ни в Съединени американски щати Тихомир Стойчев също изиска незабавно да бъде признат от заместител държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на настояванията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол желаят изгонването на още четирима българи .

Във връзка с проблема основният прокурор Сотир Цацаров свика ексклузивен брифинг, на който съобщи, че персонално е наредил българите да не бъдат арестувани в България. Цацаров добави, че от една страна България е длъжна да извърши интернационалния контракт. В случая обаче били налице дейности, които могат да доведат до голословно засягане на правата на българските жители.

Малко по-късно тематиката разяснява и омбудсманът Мая Манолова . Тя също ще разиска проблема с посланика на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР