Премиерът на Япония Шиндзо Абе приветства резултатите от изборите в

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе приветства резултатите от изборите в
Коментари Харесай

Абе: Резултатите показват, че японците искат дебат за изменение на конституцията

Премиерът на Япония Шиндзо Абе приветства резултатите от изборите в страната, които демонстрират, че съдружният му блок си обезпечава болшинство в горната камара на законодателния орган. Според Абе резултатите му дават мандат за пробутване на политиките на държавното управление, осведоми АП.

" Вярвам, че народът избра политическа непоклатимост, прикани ни да прокарваме нашите политики и да водим дипломация за отбрана на националните ползи на Япония ", акцентира Абе.

Той се надяваше да завоюва задоволително места, което да му разреши да промени пацифистката конституция преди приключването на мандата му през 2021 година, макар че гласоподавателите най-вече са заинтригувани от пазара на труда и стопанската система. Абе удостовери, че няма да търси нов мандат.

По време на проведената конференция Абе също прикани за спор за изменение на конституцията. По думите му резултатът от изборите демонстрира, че гласоподавателите желаят тъкмо това.

Водената от Либералдемократическата партия коалиция на министър-председателя печели солидно болшинство, само че не и " супермнозинство " от 2/3, належащо за пробутване на промени в главния закон.

Абе желае да се промени Член 9 от главния закон за в допълнение легитимиране на въоръжените сили, само че публичното мнение е разграничено. Той се чака да се опита да получи поддръжката на втората най-голяма опозиционна партия - Демократическата партия за народа.

" Решението на народа е, че би трябвало да се организира спор. Искам да се организира сериозен спор, който минава границите на ръководещи против опозиционни партии ", означи японският водач.

Абе ще влезе в историята на страната като най-дълго служилия министър председател, в случай че остане на поста до ноември.

Японски медии оповестяват, че ръководещият блок няма да успее да получи 2/3 болшинство в горната камара. Блокът получава 69 от 124 места, за които се организираха избори в 245-местната горна камара, които дружно с местата, които не бяха обект на изборите, им подсигуряват болшинство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР