Премиерът на Япония Шиндзо Абе повтори позицията на държавата, че

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе повтори позицията на държавата, че
Коментари Харесай

Абе: Коментарите на Путин показват желание за мирен договор между Русия и Япония

Премиерът на Япония Шиндзо Абе повтори позицията на страната, че различията за превзетите от руската войска острови в последните дни на Втората международна война би трябвало да бъдат позволени преди публично да бъде подписан кротичък контракт сред двете страни , осведоми " Ройтерс ".

Руският водач Владимир Путин наподобява хвана неопитен Абе, когато съобщи на районен конгрес във Владивосток, че двете страни би трябвало да подпишат кротичък контракт без предварителни условия до края на годината.

 Япония отхвърля предлагането на Путин за кротичък контракт
Япония отхвърля предлагането на Путин за кротичък контракт

Първо желае Русия да върне Курилските острови

" Трябва да разтълкуваме сигналите от другите мнения на президента Путин. Вярно е, че той предложи да се работи за кротичък контракт. Разбира се, позицията на Япония е да се позволи териториалният спор и по-късно да се подписа кротичък контракт ", сподели Абе по време на ефирен спор с съперник по отношение на изборите за водач на ръководещата партия на 20 септември.

" И преди съм го заявявал и след мненията (на президента Путин), и президентът Путин отговори. Но аз не мога да приказвам, тъй като сме в средата на договарянията. Това, което мога да кажа, е, че аз имам вяра, че среща на върха през ноември или декември ще бъде значима ", добави министър председателят.

Двамата водачи евентуално ще се срещнат на един или два районни форума по-късно тази година.

Но Москва и Токио имат суверенни искания към островите, известни в Русия като Курилските острови, а в Япония като Северните територии. Въпросът е част от политическата платформа на Абе.

 Путин предложи на Япония подписване на кротичък контракт до края на годината
Путин предложи на Япония подписване на кротичък контракт до края на годината

Без никакви предварителни условия обаче

Експерти обаче разясняват, че предлагането на Путин мъчно ще бъде преглътнато от Япония, защото действително значи Токио да отдръпна претенциите си към следените от Москва острови.

Под въпрос е дали Путин в действителност желае да позволи казуса, счита Джеймс Браун, професор по политология в Temple University, Japan Campus.

" Тъй като японското държавно управление не може да одобри предлагането без да отдръпна претенциите си...няма избор с изключение на да го отклони ", написа Браун в публикация за Japan Times.

" Това прави Япония да наподобява като спънка за подписване на кротичък контракт ", добавя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР