Премиерът на Великобритания Риши Сунак ще използва посещението си във

...
Премиерът на Великобритания Риши Сунак ще използва посещението си във
Коментари Харесай

The Telegraph: Риши Сунак предлага Бен Уолъс за шеф на НАТО

Премиерът на Англия Риши Сунак ще употребява визитата си във Вашингтон през тази седмица, с цел да убеди президента на Съединени американски щати Джо Байдън да поддържа английския министър на защитата Бен Уолъс за поста общоприет секретар на НАТО, написа The Telegraph.

По време на двудневната си аудиенция във Вашингтон Сунак ще се срещне с президента на Съединени американски щати в Белия дом.

Двамата ще обсъдят съдействието в областта на стопанската система, търговията, науката и технологиите. Очаква се те да подпишат съглашение за милиардни вложения в английската стопанска система. Байдън и Сунак ще обсъдят и регулациите, свързани с изкуствения разсъдък.

Британското издание отбелязва, че Уолъс е известен в Съединени американски щати с помощта на водещата си роля при основаването на интернационалната коалиция в поддръжка на Украйна. Той усили разноските на Англия за защита до 2,25% от брутния вътрешен артикул и упорства към края на десетилетието те да доближат 3%.

На срещата на G7 в Хирошима през предишния месец Сунак също заприказва за Бен Уолъс като евентуална номинация за общоприет секретар на Алианса.

Същевременно The Telegraph отбелязва, че Франция и Германия може да се обединят, с цел да се опитат да попречат на Уолъс да заеме този пост. Вероятно те ще гласоподават в поддръжка на концепцията Алиансът да бъде управляван за първи път от жена.

Като кандидатка е посочена Мете Фредериксен – министър председателят на Дания, която също ще се срещне с Байдън в понеделник. Страната й обаче отделя за защита по-малко от целевото равнище от 2% от Брутният вътрешен продукт.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР