Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви втори национален локдаун заради

...
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви втори национален локдаун заради
Коментари Харесай

Великобритания обяви втори локдаун

Премиерът на Англия Борис Джонсън разгласи втори народен локдаун поради пандемията от ковид. Изолацията ще стартира в четвъртък (5 ноември) и ще продължи до 2 декември.

" Време е да действаме, тъй като нямаме опция ", съобщи Джонсън и прикани британците от четвъртък да си останат по домовете. 

Премиерът посочи и изключенията, заради които може да се излиза от къщи: за образование; за работа, в случай че не може да се работи от къщи; за извършения и разходки навън; по медицински причини; за извършване на покупки на храни и артикули от първа необходимост; за грижа за други хора. 

Ще бъдат позволени заведенията за храна за у дома, само че пъбовете, питейните заведения и заведенията за хранене ще бъдат затворени. 

Джонсън добави, че държавното управление няма да кара хората да се барикадират по домовете, както на първия локдаун.

 

От среднощ във вторник до края на ноември започва втора общонационална карантина в Австрия , съобщи AFP. Полицейският час ще важи от 20.00 ч. до 6.00 ч. сутринта.

 Австрийският канцлер Себастиан Курц  обясни, че този път мярката  няма да попречи на хората да излизат от домовете си. " Хората ще имат право да вървят на работа, само че до момента в който трае полицейският час, те няма да могат посещават други хора ", сподели той и добави, че честите събирания са причина за скока при инфекциите. " В Австрия следим експоненциално нарастване на случаите на новозаразени през последните няколко седмици, изключително през последните седем дни ", сподели Курц. 
Новите ограничения ще обиден ресторантьорския, хотелиерския и културния бранш. На заведенията за хранене ще бъде позволено да подготвят храна единствено за поръчки за у дома, до момента в който на хотелите ще бъде позволено да обслужват само бизнес клиенти. Музеите, театрите, зоопарковете и спортните клубове също ще затворят. 

" Австрия има една от най-хубавите здравни системи в света, само че даже ние имаме своите граници “, сподели канцлерът. " Ако не действаме в този момент, пандемията ще натовари отделенията за интензивно лекуване, както се случва в други страни ".
Той също по този начин разгласи, че компаниите, принудени да затворят, ще бъдат обезщетени с 80% от приходите си от предишния ноември, с цел да платят на чиновниците си и добави, че ще бъде удължена програмата Kurzarbeit (или понижаване на работното време и заплащането, с цел да се избегнат всеобщи съкращения). 

Училищата ще останат отворени, само че " скоро ще преценим дали те също провокират верига от инфекции ". Курц съобщи, че идващите няколко месеца ще бъдат сложни за Австрия, само че повтори, че животът ще се възстановява през идващото лято, откакто стартира да се употребява ваксина.

 

 

Сблъсъци сред полиция и жители, протестиращи против новите ограничавания поради ковид, избухнаха в Барселона и Флоренция.

Протестиращи се сблъскаха с полицията в центъра на Барселона , откакто стотици се събраха, с цел да показват против новитe ограничавания против ковид, в това число наложеният полицейски час и възбраната за овакантяване на града през уикенда, съобщи БГНЕС.

Говорител на локалната полиция съобщи пред AФП, че над 700 протестиращи са участвали на митинга, който по-късно ескалира до принуждение, откакто група от към 50 души " стартира да хвърля рискови предмети " по полицията. Кореспондент на организацията на площад " Сант Жауме " видя десетки стачкуващи, носещи защитни маски, които скандираха „ независимост “, които са хвърляли камъни по опитващите се да ги разпилян служители на реда в униформи за битка с безредиците. При конфликтите са ранени 20 служители на реда, а 12 души са задържани, заяви полицията в Tуитър. Най-малко две заведения са били разграбени и няколко полицейски автомобила са били развалени.

Въпреки многото ограничавания, наложени в Испания от края на юли насам, когато броят на инфектираните с ковид още веднъж стартира да пораства, пандемията продължава с нова мощ. До момента вирусът е лишил живота на 35 000 испанци.

 

- Ожесточени конфликти избухнаха нощес в италианския град Флоренция сред полицията и стачкуващи, протестиращи против рестриктивните мерки, наложени от управляващите поради пандемията. Към 20 стачкуващи са задържани, съобщи Нова телевизия. Полицията попречи на събралите се близо 200 души да стигнат до един от основните туристически площади в града, " Пиаца каузи Синьорина ", защото проявата не беше позволена от управляващите, оповестяват италиански медии.

В околните улици се стигнало до стълкновения сред стачкуващите и полицията за битка с безредиците. Протестиращи мятали коктейли " Молотов ", бутилки и камъни, преобръщали кофи за отпадък и чупили камери за видеонаблюдение. " Преживяхме една сюрреалистична, ужасяваща и мъчителна нощ във Флоренция " написа тази заран кметът на града Дарио Нардела на страницата си във Фейсбук. " Не това е методът човек да съобщи настояванията си, не това е методът да накараш другите да чуят недоволствата ти. Това е единствено принуждение в отговор на принуждение, и то неоснователно ", добави той.

Протести тази седмица имаше също в град Болоня, както и в Рим, Милано, Неапол и Торино. В петък Италия заяви за над 31 080 нови инфектирани с ковид - нов връх за денонощие.

- Нови ограничавания ще влязат в действие в Гърция от вторник, само че не в цялата страна, а в райони с неприятна епидемиологична картина и възходящ брой нови случаи. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи в тв известие до жителите новите ограничения за отбрана на публичното здраве, измежду които е и 1-месечна карантина за Северна Гърция и региона на Атика, в който живеят към 4 млн.лв. поданици, съобщи БГНЕС.

Освен комендантския час от среднощ до 5:00 ч., ще бъдат затворени кафенета, заведения за хранене, кина, театри, съдилища, археологически обекти, музеи и фитнес-центровете в цялата страна. Гърция, както изясни Мицотакис, към този момент е разграничена на две, вместо на четири зони, както преди. Първата зона е зона за наблюдаване, а втората с нараснала заплаха. Маските са наложителни на всички места, 50% от работещите в обществения и частния бранш минават на отдалечена работа, а студентите ще учат онлайн. При строги ограничения остават отворени учебните заведения. Мицотакис изясни, че за разлика от първата вълна предходната пролет, в този момент ще има свободно придвижване на жители, без да е належащо да се изпращат текстови известия. Той изрази вяра, че в случай че ограниченията от проекта за ноември донесат позитивен резултат, тогава през декември обстановката може да бъде по-оптимистична и страната да се върне към по-нормални условия.

- Германия записва рекордните 18 681 нови случаи на ковид през последните 24 часа , заяви институтът за надзор на болесттите " Роберт Кох ", в миг когато страната се готви за нови противоепидемични ограничения от идната седмица.

Данните за през вчерашния ден са три пъти повече от равнищата, регистрирани през първия пик на болестта в края на март и началото на април, въпреки че от този момент размерът на тестванията доста се усили. Крайбрежните провинции Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, които са известни измежду туристите, оповестиха през вчерашния ден, че всички екскурзианти би трябвало да си тръгнат до началото на идната седмица. От понеделник до края на ноември няма да бъдат одобрявани туристи, разгласи районната министър-председател на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг.

Федералното държавно управление и държавните управления на провинциите се договориха в сряда да засилят ограниченията за ограничение на контактите и затваряне на магазини за целия месец ноември в опит за въздържане на ковид преди Коледа. Обектите за просвета и отдих ще бъдат затворени. Това важи също за заведения за хранене и питейни заведения. Събиранията навън ще бъдат лимитирани до членове на не повече от две семейства, до най-много 10 души. Мачовете от Бундеслигата ще са без аудитория , няма да има аматьорски спортни надпревари, а фитнес салоните, басейните, козметичните центрове, салоните за масаж и студията за татуировки също няма да работят. Мерките влизат в действие в понеделник.

- Австрия ще разгласи през днешния ден налагането на втора карантина, предава организация АПА, представена от БНР .

" Растящият брой инфектирани с ковид и изчерпването на леглата в интензивните отделения на лечебните заведения ни изправят пред съществено тестване “, се споделя в известие на държавното управление преди идните през днешния ден диалози при президента Александър Ван дер Белен. Очаква се затваряне на заведенията и хотелите, театрите и кината. Спортните надпревари ще се организират без аудитория. Не е изключено въвеждането на вечерен час.

- Ч ешкият парламент реши да удължи изключителното състояние, наложено на 5 октомври заради Covid-19, от 20 ноември . Решението беше взето с 86 на 11 гласа в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Чешката република с население от 10,7 милиона души е измежду европейските страни с най-сериозно нарастване на броя на коронавирусните инфекции в Европа. Държавата се бори с един от най-бързо растящите темпове, като общият брой на случаите се е нараснал до над 280 000, а смъртните случаи са над 2 500. Правителството на премиера Андрей Бабиш настоя удължаването да бъде до 3 декември, само че предлагането не беше признато. Сред страните в Европа, които са оповестили изключително състояние, са Испания, Франция, Полша, Белгия вкара строга карантина, а Гърция - частична.

- Латинска Америка и Карибите са районът в света с най-вече смъртни случаи след заразяване с ковид . Според данни на Агенция Франс Прес жертвите на COVID-19 в тази част на света от началото на пандемията са над 400 000.

Най-много хора са изгубили живота си в борбата с вирус в Бразилия - 159 477 души
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР