Премиерът на Великобритания Борис Джонсън изпрати до лидерите на Европейския

...
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън изпрати до лидерите на Европейския
Коментари Харесай

Борис Джонсън написа на ЕС, че иска и не иска отлагане на Брекзит

Премиерът на Англия Борис Джонсън изпрати до водачите на Европейския съюз две писма, свързани с Брекзит, като в първото изиска следващото отсрочване на датата, а във второто разгласи в персонално качество, че не желае такова отсрочване. При това първото писмо, което законът го задължава да изпрати, е без автограф, а второто е подписано.

Това незабавно бе оповестено отнегови критици за " хлапащина ", а евентуално ще има и правни последствия за Джонсън, който в понеделник може да бъде съден за опит да заобиколи нареждането на депутатите.

Премиерът, който нееднократно е казвал, че по-добре да го намерят мъртъв в някоя канавка край пътя, в сравнение с да не изведе страната на 31 октомври, е наредил на почитан посланик да изпрати в Брюксел неподписано фотокопие на писмото с настояването за пренасяне на датата за Брекзит на 31 януари, заяви Би Би Си. Към него посланикът в Брюксел Тим Бароу е добавил обяснителна записка, че този текст е поради решение на Народното събрание в Лондон.

Във второто писмо Джонсън разказва, че персонално съгласно него отлагането ще нанесе повече вреди - на ползите на страната и останалите в Европейски Съюз, както и на връзките посред им - и че държавното управление му ще продължи с напъните си да прокара постигнатата на 18 октомври нова договорка пред депутатите, както е чу е уверен, че това е постижимо в идващите 11 дни. Преди това той е разговарял по телефона с европейски водачи, с цел да им каже, че първият текст е " писмото на Народното събрание, не моето писмо ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск удостовери, че е получил писмото с искане за отсрочване на Брекзит и съобщи, че ще се съветва с останалите в Европейски Съюз " по какъв начин да реагираме ". В събота той бе споделил, че отговорът може да отнеме няколко дни.

Коментатори от Англия и Европейски Съюз споделят, че Европейски Съюз не желае да се стига до Брекзит без договорка (особено до момента в който топката е в полето на 27-те страни), само че и че е нужно някакво съществено съображение за следващото удължение, каквото могат да бъдат предварителни избори или втори референдум за британците (за Брекзит или за нова договорка за Брекзит).

Френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере след Европейския съвет в края на седмицата, че съгласно него отсрочване на Брекзит не носи нищо положително за никого. Но той също по този начин надали ще тръгне самичък против волята на другите столици в съюза, в случай че те предпочетат напускането на Англия да се реалокира в 2020 година вместо да има разлъка без договорка в края на месеца.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (777)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР