Премиерът на Унгария Виктор Орбан се надява Доналд Тръмп да

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан се надява Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Предизборно: Орбан кани Тръмп в Унгария

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се надява Доналд Тръмп да посети Будапеща през идващите седмици, с цел да подкрепи предизборната му акция, съобщи " Гардиън ".

Мозъчният концерн " Център за фундаментални права ", който е обвързван с държавното управление на " Фидес ", е отправил публична покана към някогашния президент, заяви източник на английската медия.

Предизборната акция на Орбан навлиза в най-активната си фаза преди изборите, планувани на 3 април, в който " Фидес " ще се изправи против необятна опозиционна коалиция. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред унгарския министър-председател през последните 12 години.

" Хората от " Фидес " в действителност се надяват Тръмп да посети Будапеща през март ", споделил източникът и добавил, че републиканецът към момента не е реагирал на поканата.

Ако се съгласи, това ще е първата чудестранна аудиенция на предприемачът, откакто загуби изборите през ноември 2020 година

Орбан бе измежду най-ранните поддръжници на Тръмп, като го поддържа още през лятото на 2016 година Премиерът застана зад кандидатурата на някогашния държавен глава и преди изборите през 2020 година

Двамата разговаряха по телефона през януари тази година, като Тръмп подкрепил Орбан за изборите през април. Очаква се персонална аудиенция на президента да окаже огромно влияние върху предизборната акция на министър-председателя.

" Тези визити имат огромно въздействие върху унгарската консервативна общественост, тъй като те възприемат Тръмп като икона, като човек, който е имал огромен попътен вятър по време на президенството си ", твърди източникът, който е непосредствен до " Фидес ".

Бивш чиновник на републиканеца обаче показва, че Тръмп се опасява да не се разболее от Коронавирус по време на пътешестване в чужбина и може да избра да си остане вкъщи.

Предполага се, че Тръмп е поканен да взе участие на " Конференцията за консервативно политическо деяние ", която ще се организира на 25 и 26 март в Будапеща. За първи път този значим американски конгрес на консервативни политици и деятели ще се организира в европейска страна.

Миклош Санто, шеф на Центъра за фундаментални права, сподели пред унгарската осведомителна организация MTI, че редица американски сенатори ще участват на конференцията. Други влиятелни за десния политически бранш посетители ще са Сантяго Абаскал, водачът на испанската партия " Вокс " и синът на бразилския президент Жаир Болсонаро - Едуардо.

" Фидес " разчита Тръмп да се причисли към Орбан като главен представител на събитието, отбелязва източник от унгарското държавно управление.

" Според нашите проекти редица високопоставени американци ще участват на CPAC Унгария, в това число политици, както и видни идеолози и водачи с изразено десни настройки ", посочи Санто.

Мозъчният концерн показва за своя задача " противодействието против актуалните несъразмерен фундаментализъм на човешките права и политическата уместност ". Той е фамозен с пропагандните видеоклипове, който основава в поддръжка на държавното управление. Според изследване на проверяващото унгарско издание " Атлатсо ", съвсем целият бюджет на мозъчния концерн се обезпечава от обществени средства.

Тръмп и Орбан се срещнаха по време на посещаване на унгареца в Белия дом през 2019 година Тогава Тръмп сподели, че двамата мъже доста си наподобяват:

" Вие сте почитан в цяла Европа. Вероятно малко като мен, малко сте спорен, само че това е окей ".

Според Дейвид Корнщайн, който Тръмп назначи за дипломат в Унгария, президентът се възхищава на Орбан поради неговия имидж на мощен човек и контрола му върху унгарската политическа сцена:

" Той би желал да е в същата обстановка като Виктор Орбан ", сподели Корнщайн през 2019 година

След като Тръмп напусна поста, връзките на Орбан с Вашингтон се утежниха и Унгария беше единствената нация от Европейски Съюз, която не беше поканена на неотдавнашната среща на върха за народна власт на Джо Байдън. Отношенията с лагера на Тръмп остават мощни.

През септември някогашният вицепрезидент Майк Пенс приказва на консервативна конференция, проведена от Орбан. Бившият основен прокурор Джеф Сешънс също неотдавна посети Унгария.

Свръхпопулярният закостенял водещ на " Фокс Нюз " Тъкър Карлсън също прекара известно време в Унгария по-рано тази година. Той излъчи няколко излъчвания от Будапеща и направи „ документален филм “, в които обрисува Унгария като закостенял парадайс, под непрекъсната офанзива от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос.

Това беше второто пътешестване на Карлсън до Унгария за по-малко от година. Миналия август той посети Будапеща, с цел да интервюира Орбан. Няколко седмици след появяването на унгарския министър председател във " Фокс Нюз ", Тръмп му изпрати приветствено писмо:

" Страхотна работа при Тъкър, гордея се с теб! "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР