Премиерът на Унгария Виктор Орбан е в Турция за разговори

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан е в Турция за разговори
Коментари Харесай

Орбан и Ердоган се събраха да мислят за Швеция и Финландия в НАТО

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е в Турция за диалози с президента Реджеп Тайип Ердоган. Посещението му съответствува с визитата и на финландския президент Саули Ниинистьо, който идва в Анкара с очакване на позитивни вести за участието на страната му в НАТО. 

Преди да отпътува от Хелзинки, Ниинистьо съобщи, че е имал " добър диалог " по тематиката с шведския министър-председател Улф Кристерсон. Скандинавските страни чакат Анкара и Будапеща да ратифицират кандидатурите им за участие в НАТО. В момента това е единствената спънка Финландия и Швеция да станат пълноправни членове на военния съюз.

Парламентът на Унгария би трябвало да гласоподава по въпроса идващия понеделник, 20 март, откакто преди този момент неведнъж и с разнообразни причини отлагаше ратификацията.

Посещението на президента Ниинистьо - последното от поредицата дипломатически пътувания на висши финландски политици, ориентирани към подсилване на поддръжката за техния спрян развой на кандидатстване в НАТО, идва в миг, когато Ердоган дава сигнали, че най-сетне може да пристъпи към одобрение на кандидатурата.

Запитан от кореспонденти тази седмица дали ще даде зелена светлина на Финландия, Ердоган отговори: " Дай Боже, в случай че е за положително. "

В по-дълго изказване на финландския президент се споделя, че Ердоган е поискал да се срещне " президент с президент ", когато има решение за НАТО, което да заяви на финландците.

" Турците се надяваха, че ще бъда там, с цел да потвърдя отговора, когато разгласят това решение. Разбира се, одобрих поканата и ще отида, с цел да получа изразеното от него желание ", написа Ниинистьо.

Преди да отидат в Истанбул за среща с Ердоган в петък, Ниинистьо и външният министър Пекка Хаависто първо ще посетят Югоизточна Турция - регионите, опустошени от поредицата трусове и вторични земетресения през февруари.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР