Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил на Варшава да

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил на Варшава да
Коментари Харесай

Орбан предложил на Полша да си разделят Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил на Варшава да си " поделят Украйна ", твърди полският народен представител Славомир Нитрас, представен от РИА Новости.
" По време на украинската рецесия Орбан ни убеждаваше да превземем страната и да си я поделим ", цитират думите на Нитрас полски медии, на които се базира съветската организация.
Полският народен представител дефинира унгарския министър председател като " доста рисков и интелигентен човек ", който се стреми към преразглеждане на европейските граници. Нитрас обаче не разясни по кое време и къде Орбан е направил въпросното предложение.
Напрежението сред Киев и Будапеща породи към приемането в Украйна на нов учебен закон, който значително ограничи опциите за образование на езиците на националните малцинства в страната. Това се случи през 2017 година, напомня агецията.
Унгария и Румъния подлагаха на критика решението на Киев. Москва също съобщи, че законът за образованието нарушава конституцията на Украйна и интернационалните ѝ отговорности.
През октомври 2018 година Украйна разгласи унгарския консул за личност нон грата. Причината: в Киев бяха възмутени от решението на унгарското консулство да даде на украинците, живеещи в Закарпатска област, маджарски паспорти. Будапеща отговори със същата мярка, а също така заплаши Киев да попречва европейската интеграция на страната.
На фона на възходящото напрежение Орбан разгласи невъзможността за съдействие сред двете страни. Неговото изказване беше причина украинското външно министерство да внесе протестна нота пред унгарския дипломат Ищван Айдярто.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР