Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова до края на годината

...
Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова до края на годината
Коментари Харесай

Местни лидери обсъждат създаване на търговски блок в Азия

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча прикани до края на годината да завършат договарянията за основаване на Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP).

В изявлението си през днешния ден на срещата на високо ниво в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тайландският водач сподели, че завършването на договарянията до края на годината ще е тласък за стопански растеж, активизиране на търговията и увеличение на вложенията, съобщи ТАСС. В същото време, уточни той, регионът на Югоизточна Азия се сблъсква с риск от търговски несъгласия и стратегическо съревнование, подбуден от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

На 4 ноември в Банкок ще се съберат водачите на 16 страни - страните от АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд, Филипините) и на Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония - с цел да продължат договарянията за основаване на районния търговски блок, който има капацитета да стане един от най-големите в света.

Засега има единодушие по 18 от 20 параграфа на съглашението. Противоречия пораждат поради позицията на Индия, която не желае цялостна анулация на комерсиалните бариери, тъй като се притеснява от притока на по-евтини китайски артикули.

В момента общият размер от Брутният вътрешен продукт на евентуалните участници в предлаганата зона за свободна търговия е 49,5 трилиона $, което е към 39 на 100 от международния. Прогнозите са, че към 2050 година този индикатор може да доближи 250 трилиона $, съобщи ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР