Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че се надява на

...
Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че се надява на
Коментари Харесай

Швеция иска бърза сделка за фонда за възстановяване на ЕС, но като заеми

Премиерът на Швеция Стефан Льовен съобщи, че се надява на бързо разрешаване на различията към предлагането за фонд за икономическо възобновяване от ковид и за многогодишния бюджет на Европейски Съюз, осведоми Агенция Франс Прес.

Льовен даде конференция с испанския министър председател Педро Санчес, на която той акцентира, че Швеция към момента поддържа фондът за възобновяване да е във формата на помощ като заеми, а не като грантове - главният спор сред страните членки.

Евролидерите ще проведат двудневна среща на върха, която ще стартира в петък.
 Меркел: Евролидерите може и да не се договорят за фонда за възобновяване
Меркел: Евролидерите може и да не се договорят за фонда за възобновяване

Конте прикани за бързо договаряне

Льовен акцентира, че задачата на Швеция е страните да реализират съглашение.

Не желаеме това да се проточва прекомерно дълго, тъй че ние би трябвало да работим крепко, да бъде градивно и да се договорим, би трябвало да реализираме съглашение. Не знам дали е допустимо, или не е допустимо, разясни той.

Санчес се опита да убеди Льовен и Швеция, които дружно с Австрия, Холандия и Дания са срещу предлагането фондът от 750 милиарда евро да бъде разпределен като грантове вместо като заеми.

Ние се нуждаем от фонд за възобновяване, би трябвало да бъде ориентиран към действителните потребности и да се основава на преференциални заеми, а не на грантове, съобщи Льовен пред публицисти.

Педро Санчес акцентира, че до момента в който се насочват към " тежки договаряния ", те също са постигнали единодушие по няколко въпроса.

" Ние имаме разнообразни визии по какъв начин да отговорим общо на тази рецесия, само че ние също имаме и общи цели ", добави той.

Във вторник холандският министър председател Марк Рюте съобщи, че не е окуражен, че ще бъде реализирано съглашение тази седмица.

Планът, подсилен от Берлин и Париж, изисква единомислещо утвърждение.

Льовен не изключва шведско несъгласие, само че в това време е нужна конструктивност.

" Вие не отивате на договарянията с това отношение, вие влизате в договаряния в опит за намиране на решение ", акцентира Стефан Льовен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР