Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби днес парламентарен вот на

...
Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби днес парламентарен вот на
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби вота на доверие, трябва да подаде оставка

Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби през днешния ден парламентарен избор на доверие и ще би трябвало да подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Парламентарните избори на 9 септември не излъчиха явен победител, като левоцентристкият блок на Льовен завоюва 144 депутатски места - с едно повече от десноцентристкия Алианс.

Антиимигрантската партия " Шведски демократи " (ШД), която има 62 депутати, също гласоподава за премахване на премиера, само че не е известно дали ще поддържа вероятно държавно управление на Алианса, оповестява Българска телеграфна агенция.

Анализатори считат, че ръководителят на Риксдага (парламента) ще разпореди на Улф Кристершон, водач на Умерената съдружна партия, най-голямата групировка в десноцентристкия Алианс, да сформира ново държавно управление. Алиансът обаче няма болшинство и ще има потребност от поддръжката или на " Шведските демократи ", или на някоя от левоцентристките обединения.

Лидерът на националистите от ШД Джими Окесон повтори през днешния ден, че партията му ще смъква всяко държавно управление, което не й дава думата по имиграцията, опазването на здравето, пенсиите и битката с престъпността. " Ако Улф Кристершон желае да е министър председател, това може да стане единствено с моя помощ ", сподели по малкия екран Окесон.

Алиансът, който с изключение на Умерената партия включва още либерали, центристи и християндемократи, е декларирал, че няма да договаря с ШД, отбелязва Ройтерс.

Агенцията показва, че ръководителят на Риксдага има право на четири опита за сформиране на ново държавно управление на Швеция. Ако обстановката се резервира патова, в страната би трябвало да се състоят нови избори в период до три месеца.

Един нов избор обаче няма да промени значително разпределението на силите, тъй че може да бъдат реализирани някои взаимни отстъпки.

Изгубилият вота на доверие Льовен ще оглавява краткотраен кабинет до основаването на ново държавно управление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР