Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви на пресконференция днес,

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви на пресконференция днес,
Коментари Харесай

Заев се среща с Борисов за Гоце Делчев: Той е македонски революционер, но българите го смятат за свой

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи на конференция през днешния ден, че Гоце Делчев е македонски бунтовник, само че факт е, че българите го считат за български бунтовник, оповестява осведомителният уебсайт МКД.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Заев напомни, че в Северна Македония има град Делчево, наименуван на този бунтовник, българите имат град Гоце Делчев, а негови монументи има " на всички места ".

" Заедно се поклонихме с премиера Бойко Борисов и на паметника на Делчев в Благоевград, и на гроба на Гоце Делчев в Скопие ", сподели Заев.

Според него двете страни би трябвало да търсят благоприятни условия за доближаване и посредством отношението си към историческите персони.

" Ако заобикаляме историческите моменти, потулваме ги и не беседваме за тях, това не е положително европейско бъдеще за Западните Балкани. Затова имаме контракт да решим тези въпроси ", добави Заев.

Той сподели, че ще беседва по въпроса за Гоце Делчев на среща с българския министър председател Бойко Борисов, която чака да се реализира преди 10 ноември в София, директно преди срещата от Берлинския развой, чиито съпредседатели са България и Северна Македония. Това ще бъде първата аудиенция в чужбина на Заев като нов министър председател.

Преди две седмици Заев също приказва за Гоце Делчев в изявление за Националната телевизия и разгласи, че ще се откри решение с България, тъй че и двете страни би трябвало да излязат спечелили:

" Показахме, че имаме потенциала да позволяваме проблеми. Решихме три глави от договарянията, споразумяхме се за пет исторически фигури от предишното, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали през днешния ден Заев и Борисов, или някой по-нататък направи по този начин, че единствено едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на главните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим транспарантно и обществено. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са спечелили.

Иска и автокефалност на Мекедонската православна черква

В писмо до вселенския патриарх Вартоломей министър председателят на Северна Македония изиска поддръжка за признание на автокефалност на непризнатата канонично Македонска православна черква, съобщи организация МИА.

В писмото Заев акцентира, че Северна Македония желае да има самостоятелна черква и нейните архиереи да са равни с архиереите на всички други православни църкви в света.

В края на предходната седмица и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо на вселенския патриарх със същото искане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР