Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че посещението

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че посещението
Коментари Харесай

Зоран Заев: Алексис е мой другар и приятел на Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи през днешния ден, че визитата на гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас в Скопие е израз на общата политическа воля и явен знак за решаването на противоречивите въпроси сред двете страни като принос за едни нови Балкани, съобщи организация МИА.

На взаимна конференция с Ципрас Заев сподели, че от 17 юни предходната година, когато двете страни подписаха Преспанското съглашение, на няколко пъти те пишат нова история. Гърция е първата страна, утвърдила протокола за участие на Северна Македония в НАТО, а Ципрас насочи зов към Европейски Съюз да стартира договаряния за участието й в съюза, напомни Заев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че политическата воля, другарството и доверието, построени през последните месеци, са довели до днешното съвещание на Висшия съвет за съдействие сред двете страни, на което бе подписан проект за деяние за усилване на съдействието в духа на Преспанското съглашение.

" Когато гледате в предишното, виждате пропуснати благоприятни условия, когато гледате в бъдещето, виждате отворени благоприятни условия и общи ползи. Двете прилежащи страни взеха смели решения, а това, което изглеждаше невероятно, през днешния ден е действителност ", сподели Заев.

Премиерът заяви, че Северна Македония и Гърция са се договорили доникъде на май да бъде образувана взаимна експертна група за комерсиална приложимост на името, терминологията и комерсиалните марки, и са подписали меморандуми за съдействие, които усъвършенстват живота на жителите и на двете страни.

" Преди месеци се снабдих с добър другар. Алексис е мой приятел и другар на нашата страна. Препоръчвам всички ние да градим другарство с нашата съседка Гърция и с останалите наши съседи ", акцентира Заев.

Заев заяви, че по-късно дружно с Ципрас ще открият бизнес конгрес с присъединяване на над 400 предприемачи от двете страни, с който ще се основат благоприятни условия за комерсиална, културна и капиталова замяна.

Премиерът уточни също, че за Северна Македония няма опция на участието в Европейски Съюз и НАТО, само че тя счита да продължава съдействието с Русия, Китай и Изтока, което носи изгода на жителите и способства за икономическото развиване и повишението на икономическите стандарти.

" Затова за нас е значимо, че Руската федерация признава новото ни конституционно име Република Северна Македония, което е позитивен сигнал за продължение на нашето съдействие ", сподели Заев, представен от ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР