Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е оптимист,

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е оптимист,
Коментари Харесай

Заев се надява до 15 септември да има Закон за държавната прокуратура

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че е оптимист, че Законът за държавната прокуратура може да бъде признат с консенсус до 15 септември, съобщи организация МИА.

Според министър-председателя е належащо да бъдат предпазени правораздаването и случаите, обсъждани от Специалната прокуратура, чийто предстоящ статут е контролиран от този закон, предава.

"Трябва да бъде обезпечено бъдещето на Специалната прокуратура, тъй като е вложено доста, в това число пари и поддръжка от другарски страни. Смятам, че дружно можем да намерим решение (до 15 септември) ", сподели Заев в отговор на публицисти на конференция.

Ако правораздаването още веднъж стане жертва на натиска, това не е от изгода за никого, уточни той.

Северна Македония се притеснява, че в случай че Законът за държавната прокуратура не бъде признат до 15 септември, когато изтича мандатът на Специалната прокуратура, страната няма да получи дата през октомври за начало на присъединителни договаряния с Европейски Съюз.

Парламентарната комисия за избори и назначения на Северна Македония ще заседава на следващия ден по отчета на Съвета на прокурорите за освобождение на специфичния прокурор Катица Янева, съобщи организация МИА.

В понеделник ръководителят на Народното събрание на Северна Македония Талат Джафери съобщи отчета с бриф "поверително " на ръководителя на парламентарната комисия за избори и назначения Илия Димовски.

По думите на Димовски към момента няма изясненост за това дали отчетът ще бъде прегледан на съвещанието при закрити врата. Той обаче се застъпи за обществено съвещание за да се усъвършенства публичното доверие в Народното събрание и правосъдната система.

След като комисията завърши разискването на отчета, ръководителят на Народното събрание следва да свика пленарно съвещание на тематика отстраняването на Янева като специфичен прокурор. След това решението на депутатите би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на прокурорите.

Името на Катица Янева бе забъркано в аферата "Рекет ", отнасяща се за изнудване на обвинени от Специалната прокуратура. Тази прокуратура бе основана да проверява случаи, свързани с нелегално подслушване на политици, проведена престъпност и корупция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР