Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заминава за Брюксел в

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заминава за Брюксел в
Коментари Харесай

Възелът се затяга: Заев отива в Брюксел да моли да дата за начало на преговори

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев отпътува за Брюксел в финален опит да издейства дата за начало на договаряния за присъединение към Европейския съюз. Министрите по европейските въпроси на страните членки още веднъж не съумяха да реализират единодушие за започване на договаряния с Албания и Северна Македония, оповестява Нова телевизия.

Франция, Холандия и Дания блокираха решението, защото имат опасения за промените в двете балканските страни. В четвъртък и петък в Брюксел ще се организира европейска среща на върха, като главните тематики ще бъдат Брекзит и вероятността за участие на Скопие и Тирана.

Блокираното от Париж разширение ще бъде и измежду тематиките, които Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще обсъдят на общо съвещание на държавните управления на франция и германия във френския град Тулуза.

Очертава се обаче забавен конфликт.

Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в конфликт с Меркел, откакто Франция изпадна в изолираност, като се опълчи се на започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, разяснява Ройтерс.

Служител от канцеларията на френския президент сподели, че държавното управление на Макрон няма да се съгласи за започване на договаряния в този момент.

"Един ден тези страни ще бъдат част от Европейски Съюз, само че е прекомерно рано да се стартира правният развой към разширение ", съобщи служителят.

Френската позиция поражда паника от по-нататъшни отлагания в един към този момент проточил се развой, което може да има противоположен резултат, подтиквайки балканските страни да се стремят към по-близки връзки с Русия, Турция или Китай.

Германски държавен чиновник съобщи, че това е предпочитан въпрос за Германия, която през днешния ден, сряда, ще организира своята годишна среща на върха с Франция.

"Канцлерът Ангела Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон на следващия ден ", сподели служителят.

По думите му Меркел ще повдигне въпроса и на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък и петък.

"Това е стратегически въпрос за Европейски Съюз ", съобщи служителят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР