Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решение да

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решение да
Коментари Харесай

Заев предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предизвести, че решение да не стартират договаряния за присъединение към Европейския съюз с балканската нация може да изложи на риск договорката за името , защото двата процеса са присъщо свързани, оповестява " Катимерини ".

Говорейки пред гръцкото издание на " Евронюз " в Скопие, Заев съобщи, че някои съществени глави от съглашението, подписано с Гърция през лятото на 2018 година, уреждащо десетилетия спор за името , са свързани с напредъка на присъединението на страната му към Европейски Съюз.

Парламентът на Гърция ратифицира съглашението от Преспа на 25 януари, а Скопие ратифицира съглашението на 11 януари .
 Заев: Нашето място е в Европейски Съюз, не одобряваме други оферти
Заев: Нашето място е в Европейски Съюз, не одобряваме други оферти

Заев предложи на ВМРО-ДПМНЕ и ръководителя ѝ Мицкоски, в случай че желаят да бъдат демократична партия, да се измъкнат от въздействието на Груевски

" Някои глави ще бъдат замразени , тъй като не могат да бъдат приложени. Ще се опитаме да ги използван, само че двете са свързани между тях ", изяснява Заев, наблягайки, че противоречивите глави се отнасят основно до вътрешното потребление на новото име на страната .

Заев, който свика предварителни избори за април, откакто кандидатурата на страната му за присъединение към Европейски Съюз бе блокирана по-рано този месец, основно от Франция, сподели, че приемането в блока е единственият път за страната и другите страни от Западните Балкани .
 Вучич: Решението на Европейски Съюз за Скопие и Тирана оправдава доближаване с Русия и Китай
Вучич: Решението на Европейски Съюз за Скопие и Тирана оправдава доближаване с Русия и Китай

Регионът към този момент осъзнава, че не може да има вяра на западните си съседи

" Нямаме опция. Няма други предложения, които биха могли да послужат като опция . Възможно е други оферти да не ни дават народна власт, господство на закона и свободи. Ако светлината на звездите на знамето на Европейския съюз угасне, тук ще имаме мрачевина. И може да се изгубим в този мрак ", изяснява Заев.

" Ако на радикализацията и възраждането на национализма се даде плодородна почва, това ще нанесе доста щета на задачите Балкани . И когато Балканите имат проблем и Европа има проблем ", добавя министър председателят.
 Пендаровски желае среща на върха в Скопие за Западните Балкани
Пендаровски желае среща на върха в Скопие за Западните Балкани

Северна Македония и Албания нямат опция с изключение на участие в Европейски Съюз

Унгария и Словения са разочаровани , че Европейски Съюз не съумя да реализира единодушие за Албания и Северна Македония.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО , по-рано Американският сенат гласоподава за присъединението с гласовете на 92-ма сенатори.

В същото време Съединени американски щати оповестиха, че са разочаровани от Европейски Съюз и отсрочените договаряния .

Миналата седмица Европейският парламент одобри резолюция , която приканва страните-членки на Европейски Съюз на идващото съвещание да вземат решение за започване на договарянията за присъединение.

Датата за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на Македония и Албания ще бъде разисквана преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани . Тя следва да се организира през май 2020 година в Загреб в границите на Хърватското председателство.
 Русия желае постоянни Балкани, дава отговор политически и военно на НАТО по границите си
Русия желае постоянни Балкани, дава отговор политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на Съединени американски щати да преобладават над целия свят предизвикват единствено вреда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР