Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска предсрочни избори след

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска предсрочни избори след
Коментари Харесай

Уикенд новини: Джонсън прати неподписано писмо за отсрочка на Brexit, Северна Македония върви към предсрочни избори след блокирането от ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изиска предварителни избори след блокирането на договарянията с Европейски Съюз

В последния уикенд преди локалните избори, България остана необичайно притихнала и значими вести от страната липсваха.

Единствено вицепремиерът Красимир Каракачанов (който преди дни сподели междинен пръст от телевизионния екран) притегли някакво внимание с мнения по горещите тематики от миналата седмица. От Варна той съобщи, че съгласно него няма учредения да се чака увеличение на мигрантския напън върху България след ескалацията на напрежението в Сирия. Каракачанов разви и своя теза за блокирането на започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Северна Македония. Според него прекъсването на Северна Македония за Европейски Съюз (което министър председателят Бойко Борисов дефинира като " историческа неточност " ) няма да докара до това тя да попадне под въздействието на Русия: " Това са клишета, тъкмо противоположното е. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен следващите обрати към безкрайния сериал с Brexit, по света се занимаваха и с бурните митинги в Чили, довели до гибелта на трима души. Правителството разгласи изключително състояние, наложи вечерен час и изкара по улиците танкове и бойци, с цел да потуши всеобщите вълнения, пламнали поради оповестеното повишаване на билетите за метрото в столицата Сантяго. След бурната социална реакция, президентът Себастиан Пинера анулира нарастването на цените.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
По-важните вести от почивните дни в три фрази

Борис Джонсън прати неподписано писмо до Брюксел за пролонгация на Brexit

" Това е писмото на Народното събрание, не моето писмо " - по този начин английският министър председател Борис Джонсън е обяснил на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за какво Брюксел получава две писма вместо едно от страна на Обединеното кралство . Часове, откакто в събота претърпя поредна основна загуба в английския парламент , Джонсън е изпратил неподписано фотокопие на настояването за отлагането на Brexit, което трябваше да изиска, тъй като депутатите го бяха задължили предишния месец, като то е било съпроводено от второ писмо, подписано от премиера, в което той показва, че удължаването на процеса би било неточност. Джонсън дава обещание, че още в понеделник ще показа законодателството за използването на процедура на договорката, която Лондон и Брюксел договориха през седмицата и в случай че ръководителят на Народното събрание разреши, депутатите ще могат още веднъж да гласоподават " за " или " срещу " съглашението.

Северна Македония върви към предварителни избори след блокирането от Европейски Съюз

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев прикани през вчерашния ден за бързи предварителни парламентарни избори, откакто страната не получи покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз . " Изпълнихме всичко, а Европейски Съюз не съблюдава обещанието си. Те направиха историческа неточност....Разочарован и ядосан съм, " акцентира Заев, който няма желание да подава оставка и ще показа настояването си на среща при президента Стево Пендаровски с водачите на главните политически сили, която стартира през днешния ден в 18 ч. българско време. Решението за предварителни избори би трябвало да бъде гласувано от Народното събрание , където обединението на Заев има болшинство, а и главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ също желае нов избор.

Продължават митингите и хаоса в Барселона

След като в петък вечер при демонстрациите в Барселона бяха ранени над 180 души , нощес към 6 000 души (по данни на полицията) още веднъж излязоха по улиците на каталунската столица в митинг против полицейското принуждение и тежките присъди на някои от водачите на придвижването за самостоятелност на испанската провинция. По-малко от месец преди парламентарните избори на 10 ноември, размириците в Каталуния слагат под напън държавното управление на премиера Педро Санчес , което не съумява да възвърне реда. От българското Министерство на външните работи оповестиха, че за довечера още веднъж е свикана проява и остават в действие предизвестията към българските жители " да не подхващат без неотложна нужда пътувания до Каталуния в дните на митингите, а непрекъснато пребиваващите в региона български жители или туристи да заобикалят регионите, в които се провеждат протестни мероприятия ".
СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Висш съдебен съвет избира Иван Гешев за идващ основен прокурор


На 24 октомври, четвъртък, Висшият правосъден съвет (ВСС) ще изслуша единствения претендент за идващ основен прокурор – настоящия зам. основен прокурор Иван Гешев, и ще гласоподава той да оглави прокуратурата за идващия седемгодишен мандат . Изборът се счита предупреден, доколкото зад кандидатурата на Гешев застана цялата 11-членна прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, а той на практика господства и пленарния състав на Висш съдебен съвет. За избора са нужни най-малко 17 гласа от 25-членния състав на съвета. Самото назначение на основния прокурор се прави с декрет на президента, който има право да върне предлагането на Висш съдебен съвет, само че при наново показване на същата кандидатура е задължен да подпише указа.

Провежда се първият тур на локалните избори

В неделя, 27 октомври, ще се организира първият тур на локалните избори . Избирателите ще гласоподават за кметове, общински съветници и кметове на кметства с минимум 350 поданици, регистрирани по непрекъснат адрес. Ако обитаемото място е с по-малко поданици, ще се ръководи от кметски наместник, който се назначава от общинския съвет. В трите огромни регионални града - София, Пловдив и Варна, ще се избират и районни кметове. Гласуването стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Ако към този час пред изборните секции има искащи да гласоподават изборният ден може да бъде продължен, само че не повече от един час - 21.00 часа. Право на глас имат всички пълнолетни български жители, които имат непрекъснат и сегашен адрес в страната. В гласуването няма да вземат участие българите, които живеят в чужбина.

Мониторинговият отчет на Европейска комисия ще бъде разгласен във вторник

Докладът по Механизма за съдействие и инспекция, който беше въведен през 2007 година за България и Румъния поради проблемите в техните правоохранителни органи, ще бъде оповестен във вторник. Това евентуално ще бъде последният отчет за двете страни , защото от идната година Европейската комисия вкарва наблюдаване над всички страни членки в региона на върховенството на правото. Важното в идния отчет е не толкоз дали мониторингът ще падне или не, а с дефиниция ще се случи това - поради забележителен, огромен или сдържан напредък на София или Букурещ.

Ердоган ще организира диалози с Путин в Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пътува до Сочи за среща с съветския си сътрудник Владимир Путин на 22 октомври . Очаква се те да обсъдят обстановката в Сирия, където и двете страни имат войски. Анкара поде презгранична атака против кюрдските сили, а Москва поддържа сирийската войска, която се придвижва на север, откакто Съединени американски щати взеха решение да се изтеглят оттова.

Джъстин Трюдо се бори за втори мандат в Канада

Затъналият в расистки скандал канадски министър председател ще се опита да остане на власт след парламентарните избори в страната на 21 октомври . Според изследване на Nanos Research от сряда опозиционната консервативна партия на Андрю Шиър води с минимална преднина от 33% пред либералите на Трюдо. Изглежда, нито една от двете партии няма да успее да получи болшинство и ще би трябвало да търси коалиция с някоя от по-малките обединения. Преди дни 47-годишният Трюдо получи поддръжката на някогашния американски президент Барак Обама, само че това може да се окаже незадоволително да резервира поста си.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]
Австралийската самолетна компания Qantas извърши най-дългия полет на пътнически аероплан без междинно кацане. Самолет Boeing 787-9 Dreamliner с 49 пасажери и кабинен екипаж измина дистанцията от 16 200 км от Ню Йорк до Сидни за 19 часа и 16 минути. Полетът бе експериментален, само че Qantas цели да пусне постоянни директни полети от Сидни, Бризбейн и Мелбърн до Ню Йорк и Лондон. Най-дългият постоянен полет в света сега е от Сингапур до Нюарк в щата Ню Джърси и е изпълняван от Singapore Airlines.

OUT_OF_OFFICE

Попнаука
22.10.


Поредната вечер, отдадена на галактическите науки на популяризаторите от Ratio този път ще ни запознае с космичесия балет. На въпроси като какво е общото сред неутронните звезди и балерините, с какво те ни оказват помощ да насочваме спътниците, с какво въртенето е по-различно в Космоса и по какъв начин това въздейства на инженерните решения при преодоляването му ще отговори Виктор Данчев, физик в ЕндуроСат и магистър по Теоретична Физика в Софийски Университет.
В клуб CITY STAGE (в подлеза на НДК) от 19:00, вход свободен
Музика
24.10


Американският рапър XZIBIT ще гостува в София в клуб Music Jam, където ще показа някои от най-популярните си осъществявания пред българска аудитория. Рапърът ще дойде със собствен антураж, който ще подгрее присъединяване му.
В клуб Music Jam, от 22 ч., билети: 30-45 лева

Whiskey fest Sofia
25-27.10


В рамките на три дни Whiskey fest Sofia ще показа селекция от уиски напитки от целия свят. Това е е най-мащабното сходно събитие в Централна и Източна Европа. Организаторите са планували майсторски класове, както и специфична лекция от Фрейзър Кембъл, световен представител на гамата от скоч уиски на алкохолния колос " Бакарди ". Всеки клиент ще може да взе участие и в обичайна за феста игра с награди.
Sofia Event Center, от 17 ч., билети: 30-45 лева, цялостната стратегия на: www.whiskeyfestsofia.bg>
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР