Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква, че България ще

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква, че България ще
Коментари Харесай

Зоран Заев: България е длъжна да подкрепи влизането ни ЕС

 Премиерът на Северна Македония Зоран Заев чака, че България ще изрази съответна поддръжка за Северна Македония в Съвета по общи въпроси и в Европейския съвет, оповестява македонското електронно издание Капитал.

" България е един от най-големите другари на Република Северна Македония. Когато политиците имат избори, всичко може да се случи, само че това никога не понижава нашето другарство ", сподели Заев на конференция на почетни консули на Северна Македония в чужбина.

Заев акцентира, че  " те откровено желаят да ни поддържат и имат обвързване с Договора за другарство, добросъседство и съдействие ".

Премиерът посочи, че при подписването на контракта двете страни са се разбрали да споделят част от своята история. Северна Македония се е съгласила на това, а България е поела задължението да поддържа нейната интеграция в Европейски Съюз и НАТО.

Заев напомни, че България беше една от първите страни, утвърдили протокола за участие на Северна Македония в НАТО, и сподели, че в този момент чака тя бъде една от страните, които поддържат Скопие повече от останалите страни в Европейския съвет.

По-рано Драги Георгиев, ръководителят на македонския експертен екип в смесената българо-македонска комисия съобщи, че срещите не престават, без значение какво се случва на политическия терен с България. Георгиев съобщи, че в дневния ред на идната среща на смесената комисия остава въпросът за Гоце Делчев и проблемите към македонския език, които зародили неотдавна. Според Георгиев и двете страни би трябвало да бъдат еднообразно удовлетворени от това, което ще се реализира, съобщи оповестява МКД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР