Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че страната му

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че страната му
Коментари Харесай

Премиерът Заев призна, че Скопие е крало история

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев сподели, че страната му е присвоявала непозната история и това я е довело до спор с съвсем всички съседи. Заев съобщи това пред гръцката телевизия " Алфа " в коментар за Преспанското съглашение и разпали бурни реакции в обществените мрежи и измежду историците в Северна Македония. 

„ В предишното опитът да се промени и изкриви цялата ни история с вземането на международна, балканска и непозната история като наша, без да се държи сметка по какъв начин това въздейства на нашите съседи, докара до такава степен безусловно да бъдем скарани с съвсем всичките си съседи. И да бъдат затворени всички процеси за консолидиране в Европейски Съюз и НАТО “, сподели Заев. В изявлението той говори и за точките в Преспанското съглашение, които уреждат статута на македонския език и славянския генезис на македонския народ.

Изявлението му за кражбата на история не провокира съвсем никакви политически реакции в Северна Македония. Историците обаче желаеха опрощение, срещу думите на Заев остро се изрекоха публицисти и писатели. Проф. Наташа Котлар го нападна остро във Facebook, а след това бе интервюирана и от тв " Алфа ". " Като македонка желая обществено опрощение от представителите на изпълнителната власт, да се извинят за формулировката за кражба на непозната история ", сподели тя. 

" Господин Заев, за изказванието ти пред аудиторията на гръцката тв... би трябвало да се засрамиш. 99 на 100 от македонската просвета, просвета и изкуство са безупречно правилни към всички наши съседи... Мисли, преди да отвориш уста, апелирам те ", написа писателят Божан Павловски, представен от в. " Вечер ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР